Dudás Gergőt és Szabó Bencét sok kis apróság hátráltatta a Salgó Rallye-n, ezeken pedig minden valószínűség szerint a futam abszolút győzelmét bukták el. Ám ennek ellenére nem szomorkodtak Gergőék, hiszen az első szakaszon átélt galibák után tiszta szívből tudtak örülni a 6-os kategóriában elért győzelmüknek és az összetett értékelés második helyének. Dudás Gergővel beszélgettünk.

Nem kezdődött jól a salgótarjáni versenyetek, azzal indítottad a hétvégét, hogy megsérült a kezed, veszélybe került a teljes futam.

Azt gondoltam én is, hogy miután megsérült az egyik ujjam – egy ajtó záródott rá – ez a szerencsétlen véletlen megpecsételi a teljes Salgó Rallye-nkat. Volt az a pillanat, amikor úgy éreztem, hogy nem fogunk tudni rajthoz állni, mert nem bírom majd levezetni a versenytávot. Szerencsére sikerült, jól alakultak a dolgok és még tesztelni is tudtunk egy kicsit. Ekkor próbáltuk ki, hogy a bekötött ujjammal hogyan tudok vezetni. Nem volt könnyű. Ezért eldöntöttük, hogy szombaton, leveszem a kötést a superspeciál szakasz előtt, alaposan lejegeljük a sérülést, és ezzel a „trükkel” talán kibírom a bemutatkozó gyorsaságit. Nem volt egy nagy élmény, de túléltem. A visszafordítókban kézifékkel akartam elfordulni, de sehogy sem jött össze, elsőre alig fértünk el a szalagkorlát mellett. Másodjára csak simán tekertem a kormányt, akkor meg ráfogtam valahogy a sérült ujjamra. Abszolútban harmadikak lettünk, teljesítettük a szakaszt, ez volt a lényeg. Visszafordítók nélkül egészen szimpatikus volt a városi gyorsasági.

Másnapra azt gondolom, hogy nem volt elég a jegelés. Hogy bírtad, milyen volt a versenyetek?

Kicsit talán javult a helyzet, de természetesen nem gyógyultam meg. A reggeli, első szakasz előtt nem igazán értettem azt a koncepciót, hogy miként lehetséges az, hogy egy teremtett lélek sem versenyzett előttünk aznap még a pályákon, mégis majdnem fél órát késett alapból a rajt. Ezt nem tartom normális dolognak. Aztán beestek Csigolyék, így egy órásra dagadt a csúszás a vasárnapi első szakasz előtt. No, mindegy, elrajtoltunk, az első balosban azonnal elállt alattunk az autó, 2-3 másodpercet vesztettünk csak. Ezt a helyzetet még meg tudtuk menteni, de pár kanyarral föntebb, egy hosszú, nyújtott balosban mi is beestünk. Ugyanoda, ahová Csigolyék. Nem is az a jó kifejezés, hogy beestünk, inkább csak rácsúsztunk a partoldalra, ahol megsérült az autónk hátulja és a kerekekre ráragadt egy tonna sár. Ez egészen a ceredi célig, 11 kilométeren át ütötte az autót. Ezt a két kalandot leszámítva eseménytelen volt a versenyünk, jó időket autóztunk, három szakaszt nyertünk, köztük a power stage-et, egyszer kettő tizeddel, egyszer pedig három tized másodperccel maradtunk le az abszolút szakaszgyőzelemről.

Élveztük a versenyzést, a pályákat szeretem, gondunk pedig nem volt. Cered a második és a harmadik körben lett a kedvencünk, amikor már felszáradt és tempósan, tökölődés nélkül lehetett autózni rajta. A második ceredi gyorsaságin is nekünk állt a zászló, csak Ráti Gergőék kiesésénél valaki – még most sem tudom, hogy kicsoda – integetett, hogy baleset van és álljunk meg. A kanyarban láttuk meg Gergőék autóját és az OK táblát, de lassítottunk, elvesztettünk néhány másodpercet emiatt is. A célban összességében örültünk, mert végig harcoltuk a napot, csatában voltunk a futamgyőzelemért, izgalmas volt a gyorsaságik rajtjában, hogy esik e az eső, kategóriát nyertünk, miközben lehetett volna sokkal komolyabb problémánk is a második gyorsaságin történt kicsúszásunkból. Ennek okán szerintem nem nagyképűség, ha azt mondom, hogy a Salgó Rallye-n mi voltunk a leggyorsabbak. Jó kis hétvége volt ez, ami az időbeni és a térbeni (ki)csúszás nélkül tökéletes lehetett volna.

A Zemplén Rallye-ig még sok idő van hátra. Tudjátok e már, hogy ott tudtok e lenni?

Tervbe van véve, szerintem ott leszünk. Reméljük, hogy jó időnk lesz még az ősz derekán is a versenyzésre, a többi pedig novemberben kiderül.

Rallye2.hu – Salánki Gábor

Köszönöm Novák Ferinek, a szerviznek, és a navigátoromnak, Molnár Zsoltinak a rengeteg munkát és segítséget! Egy ilyen hétvégét nem sokan csináltak volna rajtuk kívül így végig.

Nagyon hálás vagyok a családomnak, akik mindenben támogatnak, és Dián Atusnak, a csapatunk éltetőjének.

Köszönjük a segítséget:

CloneGsm, BiotechUsa, Well Done, IÉJ zrt, Dynamic Design Kft, 3Dream Soft Kft., Festékszertár Festékmester Kft., P92 RDI Kft., Win-win Kft, Prometrik Kft., Stage light theatre szociális szövetkezet

Boldog születésnapot kívánok anyukámnak, és boldog névnapot a barátnőmnek, valamint a nagymamámnak!

 

Ha tetszett a cikkünk kérlek oszd meg másokkal is!