Mecsek Rallye 2015 Salánki Gábor_113Balics Ákos életének második Rallye2-es versenye volt az idei Mecsek Rallye, amire már mondhatni gyermekkora óta készülődött lélekben, de mégsem sikerült neki a versenyről – immáron belülről- túl jó véleményt kialakítania. A Trefort pusztai etap, az azt követő rövid etap idő mondhatni megpecsételte Ákos és Borsfai Dávid sorsát, hamar kiestek, de a Korda Racing fiatal versenyzője így is igyekszik pozitívan állni a dolgokhoz és már a hétvégi lábatlani MARB versenyen szeretné újra felvenni a versenytempót. Ám ezúttal már nem csak pilótaként, hanem élményosztóként is számítanak majd rá alkalmi navigátorai. Balics Ákost kérdeztük.  

Rallye2.hu: Teszteltetek e a Mecsek Rallye előtt?

Balics Ákos: A munkám miatt csak pénteken este érkeztünk meg a pécsi szállásunkra, így sajnos nem volt lehetőségünk tesztelni, ezért a Baranya Kupán szerzett tapasztalatainkból építkeztünk, ezeket igyekeztünk legjobb tudásunk szerint felhasználni a Mecsek Rallye-ra, amit nagyon vártunk már.

Rallye2.hu: Milyen munkát kellett elvégeznetek az autótok felkészítése során?

Balics Ákos: Nekem személy szerint semmilyet, csak beültem és autóznom kellett. A csapatunk, a Korda Racing egy kitűnően felkészített autót bocsájtott ezúttal is a rendelkezésünkre. Kicserélték és ellenőrizték a teljesen átlagos dolgokat is, a kopó elhasználódó alkatrészeket felújították, futóművet állítottak, megbeszéltük a gumitaktikánkat, így érkeztek meg a fiúk Pécsre a szerelvénnyel. Rettenetesen nagy az a profizmus, ami a csapatot körüllengi, óriási hálával tartozom mind Korda Eriknek, mind pedig a szerelőknek a kiválóan felkészített versenyautóért. A szervizparkban is mindenki óramű pontossággal teszi a dolgát. Nekem nagyon furcsa, hogy nem kell foglalkoznom az autó dolgaival, a gépátvételi időpontokkal és még sorolhatnám. Csak ebben a szellemben lehet igazán profin versenyezni. Ezt a lehetőséget, amit a csapattól és Eriktől kaptunk csak megköszönni és remélhetőleg meghálálni is tudjuk minden egyes alkalommal.

Mecsek Rallye 2015 Salánki Gábor_114

Rallye2.hu: Hogy sikerült a pályabejárás és mennyire tetszettek neked a Mecsek Rallye pályái?

Balics Ákos: A pályabejárás szerintem remekül sikerült nekünk, úgy gondolom, hogy nagyon pontos itinert tudtunk írni, ami a versenyen is jól működött, amíg mentünk. Nekem ez volt életem első Mecsek Rallye-ja és a Baranya Kupa után a második versenyem a Rallye2-ben. Egy gyermekkori álmom vált valóra azzal, hogy elindultunk a Mecsek Rallye-n. A körülmények ellenére is nagyon tetszettek a pályák, szerintem pont ez a saras, esős idő adta meg a savát-borsát az egésznek, így lett a szakaszokból vérbeli rallyepálya.

Rallye2.hu: Akkor biztosan izgatottan vártad a rajtot. Hogy sikerült a versenyetek?

Balics Ákos: Sajnos rögtön etappal kezdtünk, mert Trefort pusztát már nekünk is kivették és alternatív útvonalon kellett eljutnunk Pécsváradra. Erre az útra egy szabályosan abszolválhatatlan etap időt kaptunk. Csak úgy voltunk képesek a második gyorsasági rajtjához odaérni futó percre, hogy többször is át kellett hágnunk a KRESZ szabályait és ennek egy csöppet sem örültünk. A mi filozófiánk szerint versenyezni a versenypályán kell, a forgalomban pedig tartsuk be a KRESZ szabályokat. Miután tényleg az utolsó pillanatban értünk Pécsváradra guminyomást sem tudtam állítani, aránylag hideg fékekkel és gumikkal álltunk be a rajtba. Itt lekezelték a menetlevelünket és másodperceken belül indultunk is, mert kaptuk a rajtjelet. A gyorsasági feléig juthattunk el, elég jó tempóban autóztunk, de bevallom őszintén, hogy elkövettem egy buta hibát. Túl gyorsan érkeztünk meg az egyik kanyarba, egy szűk bal32-be. Ezért nagyon haragszok is magamra. Az autó orra lecsúszott az árokba, ahol a talaj a sok esőtől felázott, ezért nagyon puha és annyira mély volt, hogy nem tudtunk már kijönni az árokból, ezzel nekünk véget is ért a Mecsek Rallye.

Rallye2.hu: Milyen érzésekkel tértél haza Pécsről?

Balics Ákos: A helyzet, hogy mindeddig én csak sprintversenyeken versenyeztem, ezért teljesen még nem látok bele a Rallye2-es közegbe. De eléggé furcsának tartottam azt, hogy a versenyen részt vevő többi mezőnytől – Historic EB, ORB- teljesen külön kezeltek minket. Többen is említették már, hogy a Rallye2 egy mostohagyerek volt a Mecsek Rallye-n, hát ezt – tapasztalataim alapján- sajnos én is csak alátámasztani tudom. Külön rakták például a szervizparkunkat Komlóra, a Trefort pusztai gyorsaságinak a kivétele sem volt túl színpatikus, én úgy gondolom, hogy meg lehetett volna oldani azt, hogy versenyezhessünk rajta. Hiába vártam rá hosszú-hosszú évek óta, hogy elindulhassak a Mecsek Rallye-n, nem sikerült kellemes emlékekkel hazatérnünk Pécsről és ezt nem csak a korai kiállásunk miatt érzem így.

Rallye2.hu: Ez a verseny tehát nem hagyott túl szép nyomot a lelketekben. Idén megpróbáltok még erre a sebre gyógyírt keresni, vagy 2015-ben már nem láthatunk titeket versenyezni?

Balics Ákos: Igen, természetesen megyünk még idén, fogunk versenyezni, leghamarabb a hétvégi Lábatlan-Bajna rallyesprinten láthatnak majd minket a szurkolók. Itt biztosan elindulunk. De ezúttal nem Borsfai Dávid fog mellettem helyet foglalni, hanem barátaink, támogatóink ülnek majd a jobb1-ben, őket fogjuk megautóztatni ezzel is megköszönve az egész éves támogatásukat, önzetlen segítségüket.

Rallye2.hu: A Mikulás és Szilveszter Rallye szerepel e a terveitek között?

Balics Ákos: Erről még picit korai beszélni. A Mikulásra nézőként biztosan elmegyünk, szurkolunk majd a csapattársainknak, a Szilveszter Rallye-n viszont mindenképpen szeretnénk rajthoz állni.

Mecsek Rallye 2015 Salánki Gábor_110

Rallye2.hu: Ha ezekről korainak érezted a kérdést, akkor tennék fel egy olyat, ami végképp korai lesz. 2016-ra vannak már terveitek?

Balics Ákos: A jövő évünk sem kristályosodott még ki teljesen, egyelőre az biztos, hogy Korda Erik bizalmat szavazott nekünk – ezt ezúton is nagyon szépen köszönjük neki- így a Rallye2-ben és a Korda Racing színeiben képzeljük el a 2016-os évadot. Azt, hogy melyik kategóriában, illetve milyen autóval, azt még nem tudom most megmondani.

Salánki Gábor

Ha tetszett a cikkünk kérlek oszd meg másokkal is!