Baksai LászlóTájékoztatóra volt meghívva hétfőn este a sportok házába a Rallye2 mezőnye de a túrások és az amatőrök megjelenésére is számított Pénzes Zsolt szakágvezető úr. A Rallye2.hu szemei és fülei ezúttal maguk a versenyzők voltak. Közülük elsőként Baksai Lacit kérdeztük meg, hogy mit látott és hallott a Sportok Házában, valamint az is érdekelt minket, hogy mennyire tetszettek a ladás murvakirálynak az ott elhangzottak, na és persze az idei évéről is faggattuk a leendő apukát.

Rallye2.hu: Azt csiripelik a madarak, hogy teljesen telt ház volt a teremben, ahol a tájékoztatót tartották.

Baksai László: Valóban elég sokan megjelentek, mondhatni, hogy nagy volt az érdeklődés minden oldalról: túrások, sprintesek és természetesen a Rallye2 résztvevői is ott voltak a tájékoztatón. A látottak és hallottak alapján úgy gondolom, hogy népesebb lesz 2014-ben a Rallye2 mezőnye, mint amilyen tavaly volt.

Rallye2.hu: Akkor térjünk a tárgyra! Miket hallottál a megbeszélésen, ami közvetlenül is érinti a Rallye2-t, és ezáltal téged is?

Baksai László: A legnagyobb változás az lesz, hogy idéntől már 2500 ccm-es, szívó motoros, első és hátsókerék hajtású autóval is lehet abszolút bajnoki címet szerezni. Emellett természetesen megmarad az A és az N csoport is.

Rallye2.hu: A Ladáddal te eddig sem tartoztál a lóerő gyűjtemény tulajdonosok táborának az elitjébe, ezek után pedig – elvileg- az új szabályok miatt még nagyobb lesz a közted és a mezőny eleje közötti teljesítménybeli különbség, nehezebben kerülhetsz az abszolút bajnoki dobogó közelébe. Ennek fényében mennyire tetszik neked ez az újítás?

Baksai László: Jól gondolod, elég vegyesek az érzéseim ezzel kapcsolatban. Mindenképpen szükség van a Rallye2 mezőnyének arra, hogy növekedjen a létszám, arra ez az ötlet szerintem jó megoldás lehet. Ám ezzel az én esélyeim az összetettben a dobogós helyek megszerzésére, netán egy abszolút futamgyőzelem elérésére gyakorlatilag meg is szűnnek. Talán murván, vagy esetleg esőben megrángathatjuk a nagyok bajszát, de biztosan sokkal nehezebb dolgunk lesz ezután, ha nagy serleget akarunk haza vinni. A kategóriára kell majd nagyon koncentrálnunk. Ettől függetlenül örülök is, mert sok barátom mondta nekem, hogy számára kifejezetten jól jönne ez a változtatás, így már jöhetne, és szívesen jönne is a Rallye2-be. Emiatt is biztos vagyok abban, megint nagyon jó csapat és hangulat lesz a Rallye2-ben. Meg kellett hozni ezt a döntést annak érdekében, hogy feltölthessük a mezőnyt. Számomra ez most nem tűnik előnyösnek, de ha ez az ára a fejlődésnek, hát legyen! Az év végén majd összeadódnak a pontok, aztán meglátjuk, hogy mennyire is lett ez jó ötlet.

Baksai László 1

Rallye2.hu: Volt e olyan, ami nem tetszett neked azok közül az elképzelések közül, amit Pénzes úr elétek terjesztett a tájékoztató során?

Baksai László: Nekem túl sok kivetnivalóm nincs ezekkel a tervekkel kapcsolatban. Az, ami rossz, az az, hogy jelenleg nem tudunk érdemben készülni az idei évre, mert az előttünk álló szakágvezető választás miatt még semmi sem biztos azokból, amik itt elhangzottak. Tervnek jók, de egyelőre ki kell várni, hogy mik valósulhatnak meg belőlük. Állítólag ha nem a jelenlegi RSB marad a vezető pozícióban a versenynaptár tervezet akkor sem változik.

Rallye2.hu: A tervezett versenynaptárról mi a véleményed?

Baksai László: Nagyon jó. Nekem igazán tetszik. Egy elég komoly évnek nézünk végre elébe, legalább is Rallye2-es szemmel. Az utolsó két verseny most egy kicsit neccesnek tűnik, mert mindössze 12 nap van köztük. Az nem túl sok. Szerintem ott én valamelyikről hiányozni fogok, de majd meglátjuk. Valószínű, hogy az utolsón nem leszek majd ott. Pláne akkor, ha már biztos lesz az abszolút bajnoki címem… 😀 . Ha ez a látványos és jól összerakott program megvalósul, a számomra különösen kedvező 3 murvás futammal, akkor lehet tudok majd meglepetést is okozni.

Rallye2.hu: A meglepetések sorát nyisd kérlek azzal, hogy elárulod az idei terveidet!

Baksai László: Idén hozzánk is bekopogtat a gólya, az orvosok szerint április 6-án várható a baba, ezért az első két versenyen történő indulásom még kérdéses. Megbeszéltük otthon a párommal, hogy ha esetleg extrém rossz időjárási körülmények lesznek ezeken a versenyeken, hó vagy netán hatalmas eső, akkor mindenképpen szeretnék elindulni a futamokon, mert akkor jobb eséllyel tudok pontokat rabolni. Tudod, a lóerőhátrányom így talán nem jön ki annyira. Ha száraz körülmények lesznek, akkor biztosan nem fogok indulni. A három murvás meccsre szeretném nagyon kihegyezni magam. Az autót is most készítjük fel ezekre a versenyekre, megerősítjük rajta, amit csak lehet, mert már elég gyengécske volt. A kasztni is több helyen megnyílt. Képlékeny még számomra a 2014-es év, az biztos, hogy 5 versenyt tervezek.

Rallye2.hu: Ezek szerint az autód marad, de lesz e valami változás idén a csapatodban? Milyen eredménnyel lennél elégedett a kupák kiosztásánál? Mármint a soron következő utáni díjátadóra gondoltam…

Baksai László: Túl nagy változtatásokat nem tervezünk. A legnagyobb újdonság az lesz, hogy Kása Feri barátom helyett újra Nagy Béla diktálja majd nekem az itinert. Régebben jó csapatot alkottunk Bélával, remélem idén is így lesz. Bízok benne, hogy a szerencse is mellénk szegődik majd, mert azzal az utóbbi időben igen csak hadilábon álltunk. Egész pályafutásom során végig kísért egy pechsorozat. Volt, hogy én hibáztam, de az utóbbi időben leginkább a technika tett nekem keresztbe. Szeretnénk a kategóriánkban „nyerés közeli állapotban” zárni az évadot, de új szabályok ide, 2500 ccm-es motorok oda, megígérem, hogy az abszolútban sem feltartott kézzel fogunk odaállni a rajthoz.

Salánki Gábor

 

 

Ha tetszett a cikkünk kérlek oszd meg másokkal is!