Rallye2.hu
logo
…csak a Rallye2 -ről szól!

Szepesi Lajos: Nem akartam beleszólni az év végi csatákba

ozd-rallye-2016-rallye2-2016-rallye2-salanki-gabor_0771Szepesi Lajos és a fia, Marci autót cseréltek az év utolsó versenyén, aminek a lényege az volt, hogy megtudják, hogy Marci hogyan boldogul az immáron többszörös bajnok Hondájához képest majdnem dupla szorzós, hátul „kaparós” BMW-vel, Lajos pedig csaknem egy évtizednyi kihagyás után tért vissza a japán vashoz egy nyugodt versenyt remélve. A csere jól sikerült, mindketten kitűnően érezték magukat, csak míg Marci egy műszaki hiba miatt sajnos kiállni kényszerült, addig az Édesapja – Gondos Petivel a jobbján – a kategória második helyén, a győzelemre is reális esélyekkel ért be a célba. Szepesi Lajossal beszélgettünk.

Rallye2.hu: Autót cseréltetek Marci fiaddal – aki 2016-ban megvédte a bajnoki címét a géposztályában – az Ózd Rallye-ra, ő ment a te BMW-ddel, te pedig a Hondájával és a navigátorával, Gondos Petivel. Szerintem nem te akartad elsősorban ezt a cserét. 🙂

Szepesi Lajos: Meg fogsz lepődni, de én erőltettem inkább a cserét, nem Marci. Salgótarjánban Petivel újra megszerezték a bajnoki címet a kategóriában, így elkezdtünk gondolkodni, hogy béreljünk autót, vagy miként tudnánk méltóképpen megünnepelni a srácok idei évi sikerét. Ekkor jött képbe a BMW-m, hiszen ott állt a garázsban egy erős kocsi, amiért még pénzt sem kellett adnunk, hát úgy döntöttünk, hogy menjen azzal. De sajnos az első kör végén a kuplung feladta a harcot, a gyűjtőállomásról már csak kitolni tudták a srácok az autót. Rövid verseny volt ez neki, de Marci nagyon élvezte. Én pedig csak egy kis gondtalan autózásra vágytam, így újra beültem a Hondába kb. 8-10 év kihagyás után.

ozd-rallye-2016-rallye2-2016-rallye2-salanki-gabor_0728

Rallye2.hu: Milyen volt visszatérni a japán gép volánja mögé? Kívülről nem tűnt rossznak, mert a végéig harcban voltatok a géposztály első helyéért.

Szepesi Lajos: Az utolsó, sötétben megrendezett sátai szakaszon maradtunk igazából alul Régi Petiékkel szemben, de összességében mi is és ők is 3-3 szakaszgyőzelmet arattunk a nap folyamán. A korom és a szemem miatt már nem voltam annyira bátor a sötétben, mint Peti. 🙂 De nagyon élveztük a versenyzést. Jó lett volna, ha a rajt előtt tudok menni egy kicsit a kocsival, hogy visszaszokjak hozzá, de erre nem volt lehetőség, így élesben, a sátai gyorsaságin kezdtük meg az ismerkedést. A BMW után hiányzott az a „néhány” lóerő, amivel a BMW többet tud, de rettenetesen jó hangulatban faltuk a Hondával a kilométereket. Egyetlen kanyar volt a versenyünk során, amire azt mondom, hogy talán túl gyorsan mentem bele, de az is teljesen koordinálható szituáció volt. Kaland és technika gondoktól mentesnek nevezhetem a versenyünket. A pályák közül a Felsőkelecsény egy szakaszán még nem mentem, de a Rudabánya környéki részén egyszer régen, nagyon régen egy sprinten úgy rémlik, hogy már sikerült autóznom. De az is lehet, hogy az valami első osztályú futam volt, nem emlékszek már pontosan. Honda és murva volt. Ez biztos. Királdon, az Ózd Rallye előtt két héttel álltunk rajthoz a MARB rallysprintjén, a Sajókaza meglepett, félelmetesen csúszott az aszfalt. Biztonságos autózással teljesítettük, szép eredményeink születtek, nyertünk is itt gyorsaságit, pedig azt gondoltam, hogy sokkal rosszabb időket autózunk. A célban nagyon örültünk, én különösen boldog voltam a második helyünkkel. Csak azt sajnáltam, hogy az utolsó gyorsaságit nem sikerült behúznunk. De lehet, hogy jobb is ez így, mert nem akartam nagyon beleszólni a kategória év végi helyezéseiért folytatott csatákba. Remélem nem is tettem meg.

Rallye2.hu: Mik a tervek az év végére és 2017-re?

Szepesi Lajos: A Honda biztosan nem marad nálam jövőre, gyakorlatilag erre az egy versenyre is hetekig kellett könyörögnöm érte Marcinak. A fiam régen szeretett volna már menni a BMW-vel, de a Hondát nem igazán akarta kölcsön adni, – még nekem sem – mert nagyon a szíve csücske ez a versenyautó. Egyelőre nem tudom, hogy hogyan alakul a jövő évünk. A Szilveszter Rallye-t nem kívánjuk kihagyni. Régebben a Mikuláson is mentünk, de ezúttal nem fér bele sem az időnkbe sem az energiánkba, sem a verseny sem az utána lévő javítási munkák. Ezért inkább a Mikulást kihagyjuk és a Szilveszter Rallye-n fogjuk búcsúztatni az évünket. Még az is lehet, hogy az egész család eljön velünk a versenyre. Nagyon örülnénk neki. No, akkor lenne igazán csak jó a hangulat!

Rallye2.hu – Salánki Gábor

Ha tetszett a cikkünk kérlek oszd meg másokkal is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük