Baranya Kupa 2015 Rallye2 Salánki Gábor_433A siófoki versenyzőpáros, Gyarmati Ariel és Kocsis György egész évben gigász csatát vívott a Domonkos László-Horváth István duóval a P14-es géposztályban, ami az év végére oda vezetett, hogy Arieléknek minden létező fronton az élen kell zárnia a Mecsek Rallye-t, ha pontazonossággal, de több nyert versennyel, bajnokként szeretnének átgurulni a Pécsett, a Széchenyi téren, a céldobogón. 51-48 az állás jelenleg köztük, de Ariel nem ismer elveszett labdát, az utolsó méterig küzdeni fog, ígéri, hogy behozza a három pontos lemaradást. Közülük, sajnos csak az egyik lehet a bajnok, de az nem lehet kérdés, hogy kiélezett csatájukkal a legtöbbet a szurkolók nyerik majd a pályák mentén látványban és élményben egyaránt. A végső harc bárhogy is alakuljon, az biztos, hogy az éves teljesítményéért nálunk mindkét páros megérdemli a bajnoki címet! Gyarmati Ariellel beszélgettünk.

Rallye2.hu: Mi történt veletek a Baranya Kupán?

Gyarmati Ariel: A kezdeti nehézségek ellenére nagyon jól sikerült a komlói verseny, végül sikerült megnyernünk a futamot, a power stage-el együtt, így a maximum pontszámmal térhettünk haza Siófokra. Ezért mentünk Baranyába, sikerült, a bajnokság szempontjából kulcsfontosságú volt a győzelem. Szerintem eddig az idén a legnehezebb versenyünk volt a Baranya Kupa, de pozitívan és boldogan emlékszünk vissza az augusztus eleji győzelmünkre.

Rallye2.hu: Az utolsó bajnoki futamra, Mecsek Rallye-ra maradt a mindent eldöntő végső ütközet. Hogyan készültök a versenyre? Hatalmas rajtatok a nyomás, a bajnoki cím elhódításáért Baranya Kupa Ctrl C-Ctrl V, vagyis mindent nyernetek kell Pécsett is.

Gyarmati Ariel: A tőlünk telhető legjobb módon, maximálisan igyekszünk felkészülni a Mecsek Rallye-ra. Pont, mint az eddigi versenyeinkre, sőt, most még egy kicsit jobban is odatesszük magunkat a munkák során. Az autót szeretnénk olyan műszaki szintre hozni, hogy minimalizáljuk egy esetleges műszaki meghibásodás lehetőségét, azonban technikai sport lévén ezt száz százalékig kizárni nem lehet. Nem szeretnénk, hogy a technika döntsön a helyezésekben. Azt nem mondom, hogy nem jut eszünkbe a verseny tétje, de igyekszünk fejben is jól ráhangolódni a futamra és amikor itt lesz az ideje 100%-ban a versenyre, a feladatra és magunkra koncentrálni.

Baranya Kupa 2015 Rallye2 Salánki Gábor_259

Rallye2.hu: Hogy tetszenek a pályák? Mit tudsz a Trefort puszta nevű szakaszról?

Gyarmati Ariel: Trefort pusztát nem ismerem, nem mentem még rajta. Csak információkat hallottunk róla, hogy milyen jellegű lehet. Eszerint én egy szűk, technikás erdészeti útra számítok. Úgy gondolom, hogy nehéz szakasz lesz, különösen a jósolt esőzés miatt. Viszont a mezőny nagy része még nem használta ezt a szakaszt, biztos, hogy szinte mindenkinek újdonság lesz. A Pécsváradon tavaly mentünk, csak fordított irányban, talán 2006-ban autóztam ebben a formátumban rajta, szakadó esőben, hatalmas sárban. Reméljük, hogy ezúttal jobbak lesznek a körülmények és megkönyörülnek rajtunk az égiek. A másik két szakaszt már jobban ismerjük. A nyárasvölgyi pályán a Baranya Kupán, ebben az irányban négyszer mentünk, frissek róla az élményeink. Szeretjük ezt a szakaszt. A 28 kilométeres Orfű-Árpádtetőn is mentünk már évekkel ezelőtt, ez lesz most az utolsó, negyedik gyorsasági szakaszunk, sötétben.

Rallye2.hu: Mennyire örülsz a sötétnek?

Gyarmati Ariel: Én nem igazán örülök neki. Keveset versenyeztem még sötétben. Erősen bizalmi dolog éjjel, versenytempóban autózni. Nagyon el kell hinni azt, amit a navigátor mond. A pilóta igazából tudja is, hogy hogyan lehet menni, csak azt el kell hinni, amit diktálnak, mert nem ugyanazt látja az ember a szemével, mint világosban, vagy mint amit a fülén hall. Az pedig különösen megnehezíti a feladatot, hogy nincs még egy kör, minden pályán csak egyszer mehetünk.

Baranya Kupa 2015 Rallye2 Salánki Gábor_061

Rallye2.hu: Miért jó vagy rossz ez szerinted?

Gyarmati Ariel: Igen, jó is rossz is ez valamennyire. Rossz, mert nincs lehetőség javítani, vagy gyorsulni a következő körben, így az elejétől bitang gyorsan kell menni, nincs hibalehetőség, de az a jó, hogy ez mindenki számára így lesz, nagyon izgalmas versenyre számítok emiatt.

Rallye2.hu: És a „délutános műszak” mennyire van a kedvedre?

Gyarmati Ariel: Így, hogy tervek szerint hamar célba érünk, csak négy szakasz vár ránk szerintem nem lesz zavaró, de sokkal jobban szeretek reggel vagy délelőtt elrajtolni a versenyen, délután pedig célba érni. Most kicsit másabb lesz a feladat, ezt kell megoldani.

Baranya Kupa 2015 Rallye2 Salánki Gábor_0086

Rallye2.hu: Mit tudsz ígérni az ellenfeleknek, Domonkos Laciéknak, akikkel gigászi csata vár rátok a verseny csaknem 74 kilométernyi gyorsasági szakaszain, a P14 kategória bajnoki címéért?

Gyarmati Ariel: Ugyanazt, mint amit ők ígértek nekünk. Keményen rá fogunk lépni a gázpedálra és próbáljuk majd ugyanazt a tempót autózni, amit szoktunk illetve szeretnénk. Bízunk benne, hogy nekik és nekünk is egy probléma mentes versenyt sikerül abszolválnunk, a megszokott baráti hangulatban. Garantáltan nagyon nehéz feladat vár ránk, amiből bizakodok, hogy győztesen fogunk kikerülni. De mások is pont ilyen tervekkel jönnek majd Pécsre, ami nem fogja megkönnyíteni a dolgunkat, az egyszer már biztos. Mindenkinek sok sikert, izgalmas és problémamentes versenyzést kívánok!

Salánki Gábor

 

Ha tetszett a cikkünk kérlek oszd meg másokkal is!