Tamás Gyuszó és Sztrakon Bence az Esztergom-Nyerges Rallye első szakaszán keményen rápattant a gázra, de egy defekt és három büntetés sem sokat „lassított” rajtuk a futam végére. A verseny után természetesen ezek voltak azok a dolgok, amik legkevésbé aggasztották a srácokat. Tamás Gyulával beszélgettünk.

Milyen elképzelésekkel futottatok neki az Esztergom-Nyerges Rallye-nak?

Mik voltak a terveink? Meg akartuk nyerni a Rallye2 Bajnokság abszolút értékelését. 🙂 Minél gyorsabban szerettünk volna menni és ez aránylag sikerült is, fel akartuk mérni, hogy mire vagyunk jók a Rallye2 élmezőnyében. Kíváncsiak voltunk, hogy hol a helyünk a Rallye2-ben? Ezekre a kérdésekre nagyrészt választ kaptunk, mert amíg autózhattunk, addig jól mentünk, a 6-os kategóriát megnyertük, az összetettben pedig negyedikek lettünk. Ez ahhoz képest, hogy egy új autóval, meg új közegben kellett helytállnunk szerintem nem volt rossz teljesítmény a részünkről.

@rallye2.hu

Tamás Gyula-Sztrakon Bence Esztergom-Nyerges Rallye 2024 Rallye2 Gy1 Bajna-Lábatlan Rally rallye rallycar rally rallyecar rallying rali

♬ eredeti hang – Rallye2.hu/ORB2.hu – Rallye2.hu/ORB2.hu

Mi történt veletek a hat gyorssal, mint amin mehettetek?

A szombati, elsőt követően azt éreztük, hogy okoztunk némi meglepetést a versenyzőtársainknak. Ha nem visszük el az egyik lassítót, – amiért kaptunk 10 másodpercet – akkor megnyertük volna az első gyorsaságin az abszolút értékelésben a szakaszt, viszont elvittük, így nem nyertük meg. Utána is jó időket autóztunk, a többi pályán is mindig bekerültünk az első tízbe, úgyhogy elég jól alakult a szereplésünk. Hozzá kell még szokni ehhez az autóhoz, mert ezen sokkal másabb minden, mint ha a Zsigulival mennénk. 3-4 éve mentünk már egy Citroen C2R2 Max-al, az sem most volt, úgyhogy újra meg kell ismerkedni az elől hajtós Peugeot-val. Izgalmaknak nem voltunk híján, a második gyorsunkon begyűjtöttünk egy lassú defektet, lejöttünk vele, ám 15,8 másodpercet kaptunk a szakaszgyőztestől, pedig az a gyorsasági is elég jól sikerülhetett volna.

A végére szét is szakadt a gumink, de szerencsére nem kellett a pályán kereket cserélni. Másnap a negyedik, összességében már a hatodik pályán, a tatabányain, két lassítót érintésünk is volt. Állítólag… Az elsőre azt mondjuk, hogy az valóban megtörtént, látható a kocsinak az oldalán is a nyom, nem vitatjuk. Túl szűken vettem be, hibáztam, ennyi. Viszont a másik esettel kapcsolatban már bőven vannak kétségeink. Itt is egy lassítóérintésről volt szó. Az első körben elrontottuk azt a lassítót, tudtuk, hogy figyelni kell rá, készültünk második nekifutásra, majdhogynem gyök kettővel érkeztünk az adott lassítóhoz. Óvatosan átmentünk rajta, láttam a tükörben, 1000%, hogy nem értünk hozzá. Láttam a sportbírót is, olyan lassan mentünk, hogy volt időm rá is vetni egy pillantást. Egyértelműen háttal állt nekünk, de beírta a büntetést, kaptunk újabb 10 másodpercet, lassítóérintésért. Ezt azért már erőteljesen vitatnánk.  Jeleztük is, de mint kiderült nem ez a lassítóérintés, vagy nem érintés volt a legnagyobb baj az Esztergom-Nyerges Rallye-n. Rettenetesen sajnáljuk, ami történt a lábatlani szakaszon, megdöbbentett a tragédia híre, őszinte részvétünket szeretnénk kifejezni az összes érintett hozzátartozóinak, barátainak, ismerőseinek, a sérültek pedig gyógyuljanak meg minél hamarabb!

A folytatásról van elképzelésetek?

Alapvetően szeretnék menni egész évben, komplett ORB2-es szezont terveztünk a rajt előtt. A Diósgyőr Rallye-ig még van csaknem két hónap, nem tudom pontosan, hogy mi lesz, hogy lesz, egyáltalán meg lesz-e tartva a futam, ezzel még nem vagyunk tisztában, sőt senki nem lehet tisztában egyelőre. Tippelgetések, találgatások vannak, megy mindenféle szóbeszéd, de konkrétumokat még nem tudunk. Bevallom, hogy nem is nagyon foglalkozunk most ezzel a témával, tiszteletben tartunk mindent és minden ember érzéseit. Várunk, had menjen le az ERC futam Veszprémben, illetve a környékén és utána már szerintem tisztul valamelyest a kép. Reméljük, hogy ott jól sikerül minden, mert bárhogy lesz, az a folytatásra is egyértelmű hatással lesz.

Rallye2.hu/ORB2.hu – Salánki Gábor

@rallye2.hu

Tamás Gyula-Sztrakon Bence Esztergom-Nyerges Rallye 2024 Rallye2 Gy6 Tatabánya-Környebánya Rally rallye rallycar rally rallyecar rallying rali

♬ eredeti hang – Rallye2.hu/ORB2.hu – Rallye2.hu/ORB2.hu

 

Ha tetszett a cikkünk kérlek oszd meg másokkal is!