Miskolc Rallye 2016 Rallye2 Salánki Gábor_373Élete első kategóriagyőzelmét érte el Takács Olivér, Kulcsár Danival az oldalán a Miskolc Rallye-n. Olivér örült, rettenetesen boldog volt a célban, de szerényen nyilatkozik. Tudja, hogy a taktikus versenyzésen túl a szerencse is melléjük állt Miskolcon és, hogy van még neki mit tanulni. De tudod mit Olivér? Ez most az ünneplés időszaka, élvezd ki az első győzelmed, amit nagyon jó, hogy a helyén tudsz kezelni. Szombathelyen majd ráérsz újra a rád váró feladatokra koncentrálni. 🙂 Takács Olivért kérdeztük.

Rallye2.hu: Egerben kiestetek, a munka adott volt. Hogyan készültetek a Miskolc Rallye-ra?

Takács Olivér: A felkészülésünket a törött féltengely cseréjével kezdtük, a kötelezően ellenőrizendő dolgokkal folytattuk, majd ezután meg is torpant az ügy, mert rengeteg teendőm volt, nem tudtam a tanulmányaim miatt a versenyzéssel foglalkozni. Mielőtt elindultunk Miskolcra egy-két dolgot kipróbáltunk az autón, de semmilyen tesztünk nem volt. Csináltunk néhány rajtot, fizikálisan és mentálisan ráhangolódtunk a Miskolc Rallye-ra, de ezen túl komolyabb felkészülésre nem volt módunk. Durr bele, nekivágtunk.

Miskolc Rallye 2016 Salánki Gábor_078

Rallye2.hu: Hát elég alaposan beledurrantottatok, mint az a végén kiderült…

Takács Olivér: A Bükkszentlászló-Bükkszentkereszt gyorsaságitól tartottam, mert a pályabejáráson esett az eső, hatalmas sárra számítottam. Gondoltam, hogy jó időben sem fog felszáradni. A rajt után el is spóroltuk, inkább bemelegítésnek szántuk az első szakaszt, de ehhez képest nem is sikerült rosszul. Ráadásul több ellenfelünkön is kifogott, így a dobogón nyitottuk a napot. Sokat tanultunk ezen a gyorsaságin. A Garadna-Mályinka eleje nagyon tempós, de a vége irtózatosan technikás volt. Az egy változatos, vérbeli rallyepálya. Kifejezetten tetszett, de itt is tartottam a sártól. 18 kilométer, gondoltuk, hogy itt sok minden el fog dőlni a versenyen. Ezért fel is szívtuk magunkat, a legerősebb kategóriatársak kiestek, éreztük, hogy akár a géposztály győzelme is meglehet a végén. A sietségben végül kétszer keresztbe álltunk, egyszer megforogtunk, negyedikben, majdnem padlógázon. Nem vette be az autó a sebességet, lefulladtunk, ott biztos elvesztettünk 25 másodpercet. Szerencsére az úton maradtunk. Ezen annyira felhergeltem magam, hogy úgy letoltuk az autót a szakaszon, hogy Dani azt mondta, hogy nem vagyok normális. 🙂 Sátán szerencsére már pénteken is száraz körülmények fogadtak, itt legalább a csúszkálástól nem kellett tartanunk. Tempós, széles, bevállalós pálya volt.  Egy átlagosat autóztunk rajta, kényelmesen, a saját tempónkban, ami meg is hozta az eredményt, megnyertük a gyorsaságit. Igaz ehhez Jánosa Ákosék hibája is kellett, sajnáltuk, hogy a szakasz végén elbúcsúztak a versenytől. A második kört így vezető pozícióból kezdtük kategóriában és igyekeztünk kihasználni az állva maradt párosokkal szemben a technikai előnyünket. Bükkszentlászlón nyertünk, Mályinkán Molnár Feri bácsiék megelőztek, majd a power stage-ért járó pluszpontokat is be szerettük volna zsebelni Sátán. Itt 13.5 másodperccel, összességében 33.4-el nyertünk a géposztályunkban.

Rallye2.hu: Első kategóriagyőzelmedet arattad Miskolcon. Milyen érzés volt ez a célban?

Takács Olivér: Örültem, de igyekeztem józanul gondolkodni. Komoly ellenfelek estek ki a versenyből, és szerencsénk is volt a legtöbb helyzetben. De elsőre szinte fel sem fogtam, hogy maximális pontszámmal sikerült ezt a bravúrt végrehajtanunk. Boldog vagyok, de tudom hol a helyem. Sokat kell még tanulnom, de képes vagyok ennél is tovább gyorsulni. Azért is tetszett nagyon nekem a Miskolc Rallye, mert rengeteget tanultam az autóról, a kanyarsebességről, a kocsi viselkedéséről és a határairól, ami később nagy segítségemre lesz majd. Köszönet mindezért a családomnak, a szervizcsapatomnak és a támogatóimnak!

Miskolc Rallye 2016 Salánki Gábor_237

Rallye2.hu: Jön a murva Szombathelyen.

Takács Olivér: Készülünk természetesen. Bekerül a murvás futómű, gátlók, amiket remélem hibátlanul és tökéletesen beállítunk majd a rajtra. Ezért is veszünk részt többek között a Pirelli tesztjén az Iseum Rallye előtt, de ezen felül a szokásos receptet alkalmazzuk. Edzünk, illetve mentálisan készülünk a versenyre. A pályák tavalyról már ismerősek, bár nem őrzök róluk túl kedves emlékeket. Kiestünk, mert beestünk egy rosszul feldiktált kanyar miatt, ami az én hibám volt. Kíváncsian várom, hogy kik neveznek, hogy fognak menni az ellenfeleink és persze a saját teljesítményünk miatt is izgulok. Szeretnénk revánsot venni a tavalyi kudarc miatt és ezúttal a célban ünnepelni a verseny végét. Szerintem nagyon szoros csaták lesznek a győzelemért. Remélem, hogy mi ezúttal is bele tudunk majd szólni ebbe az ütközetbe!

Salánki Gábor

Köszönjük a segítséget!

Takács Olivér szponzorok

 

Ha tetszett a cikkünk kérlek oszd meg másokkal is!