Kuncz Dezső-Kemény Zsolt Miskolc Rallye 2013 1Az Eger Rallye előtt sokáig bizonytalan volt, hogy Kuncz Dezső ott tud e lenni a rajtnál, vagy sem, hiszen a 2012-ben őt bajnoki címig repítő Honda Civic már más „gazdát” szolgált ő pedig ütőképes autó nélkül vakargatta a feje búbját egész télen a továbbiakon gondolkodva. Ma már tudjuk, hogy nem vett részt a nyitányon. Miskolcon viszont már láthattuk – míg be nem sötétedett- a pályán régi navigátorával, új csapatával, új autójával, amihez egy szerencsétlen baleset után jutott hozzá. A Rallye2 abszolút bajnoki címvédőjével beszélgettünk a kusza évkezdetről és a Miskolc Rallye-ról, valamint a bajnoki cím megvédésének a lehetőségéről.

Rallye2.hu: Egerben még nem, Miskolcon már ott voltál. Előtte viszont nem igazán jutottál autóhoz. Hogyan sikerült megszerezned a versenyautódat?

Kuncz Dezső: Tény és való a környéken közel s távol nem lehetett a terveinknek és az elvárásoknak megfelelő versenyautót találni, pedig minden követ megmozgattunk az ügy érdekében. Az egri esti gyorsaságin történt sajnálatos baleset után viszont felvettük a kapcsolatot Porkoláb Gergőékkel, akik nyitottak voltak a tárgyalásra és így tőlük vásároltuk meg a Honda Civicünket, majd megjavítottuk. Nem az első versenyem volt a miskolci ezzel az autóval, hiszen már korábban is mentem vele, de aszfalton még nem használtam a verseny előtt. Rendkívül színpatikus volt a Porkoláb család részéről mutatott hozzáállás, miszerint, ha ők nem tudnak versenyezni, akkor legalább az üzlet révén nekünk sikerülhessen. Ezt ezúton is köszönöm! Rajtuk kívül óriási köszönet illeti még meg a támogatóimat és a csapatomat, barátaimat, többek között Szalóczi Zolit és Farkas Zsoltit, de rajtuk kívül még sok-sok nevet sorolhatnék, akik önzetlenül segítettek abban, hogy ott lehessünk Miskolcon.

Rallye2.hu: Ismeretlen tehát nem volt az autó, de mennyire volt szokatlan egy fél év kihagyás és az „ufó” Civic után?

Kuncz Dezső: Szokatlan még most is ez a Honda, alaposan meg kell ismerkednünk, úgy érzem erre a Miskolc Rallye még kevés volt. Bennem is akad néhány hiba. Az autó jó, tetszik és már ennyi idő alatt meg is szerettem, csak tényleg óriási szükség van most arra, hogy összebarátkozzunk és a felmerülő nehézségeken túllendüljünk.

 Kuncz Dezső-Kemény Zsolt Miskolc Rallye 2013

Rallye 2.hu: Igazából nem lett túlzottan rossz a miskolci bizonyítványod, de szerintem mégis talán egy kicsit jobbra számítottál…

Kuncz Dezső: Nem, nem számítottam jobbra. A célom az volt valójában, hogy célba érjünk. Mint ahogy ez az éves tervem is: minél többször a lehető legjobb helyen célba érni és a támogatóimat maximálisan kiszolgálni. Nem az a célom, hogy megvédjem a bajnoki címet, az már sajnos Egerben elúszott. Küzdjenek most a többiek érte! De el fog jönni az az idő is újra, amikor támadni fogok. Most a cél a cél. Miskolcon volt defektünk, örülök, hogy így is beértünk a célba.

Rallye2.hu: Csak a defekten múlt a miskolci jobb eredményetek vagy más is volt a háttérben?

Kuncz Dezső: A defekten kívül egyéb gumiproblémák is voltak nálunk. Az első körben – amikor még meleg volt- olyan gumit választottam, ami nem igazán klappolt a meleg aszfaltra, de inkább akkor használtam el őket, az esti szakaszokra spóroltam inkább a jobb abroncsokkal. Nem a gumin múlott a miskolci eredményünk, hanem a taktikán, hiszen mind Zsoltival, mind a csapattal megbeszéltük, hogy az a legfontosabb, hogy célba érjünk, pontokat és tapasztalatot szerezzünk az új autóval.

Rallye2.hu: Milyen volt Kemény Zsoltival, a régi új navigátoroddal újra egy autóban versenyezni?

Kuncz Dezső: Jó volt. Mivel ő is Komlón, a Baranya Kupán ült utoljára versenyautóban neki is vissza kellett rázódnia a versenyzésbe. Mivel már sokat versenyeztünk együtt könnyű volt együtt dolgoznunk, hamar megtaláltuk a közös hangot, jól ismerjük egymás mozdulatait is, tudjuk mikor mit kell csinálnunk és, hogy mit gondol vagy akar a másik.

 Kuncz Dezső-Kemény Zsolt Miskolc Rallye 2013 2

Rallye2.hu: A Veszprém Rallye még több mint egy hónapnyira van, de készültök e már rá, legalább fejben? Fogtok e tesztelni a verseny előtt?

Kuncz Dezső: Igen, készülünk. Nézegettem már gumikat, murva felnit szeretnénk vásárolni, és igyekszünk kitalálni, hogy milyen beállításokkal lenne érdemes nekivágni az évad első és egyetlen murvás futamának. Tesztelni természetesen szeretnénk, de erre szinte biztos, hogy csak a közvetlenül a verseny előtt kerül majd sor. Nekem már az is óriási öröm, hogy most arról beszélgetünk, hogy tesztelek e majd a Veszprém Rallye előtt, azután, hogy az év elején még a tönkremenetelemről, a műhelyem bezárásáról és kilátástalan helyzetemről szóltak a kósza hírek. Azt sajnálom, hogy azelőtt el kellett búcsúznom a bajnoki címem megvédésének a lehetőségétől mielőtt az évad elkezdődött volna, de az kifejezetten boldoggá tesz, hogy a támogatóim és a barátaim segítségével bebizonyíthatjuk, hogy a téli rossz kilátásaink után most újra ott lehetünk a Rallye2 mezőnyében és ha nem is a bajnoki címért, de magunkért, a csapatunkért tiszta szívvel és hatalmas erőbedobással küzdhetünk.

Salánki Gábor

Ha tetszett a cikkünk kérlek oszd meg másokkal is!