Fróna János csaknem három év után nevezett újra a Rally2 Bajnokság mezőnyébe, Dr. Oláh Orsolyával a jobb1-ben és a hosszú kihagyást egy bronzéremmel zárták le az Ózd-Eger Rallye-n. Fróna Jánossal beszélgettünk.

A rallyementes korszak végén új navigátort találtál, akivel számodra ismert pályákra vezetett az első közös utatok, az Ózd-Eger Rallye-ra. Mi volt a tervetek?

Az Ózd környéki pályákon már elég régen, a Rali Túrában, kb. 20 évvel ezelőtt is versenyeztem, a terv az igazából az volt, hogy célba vigyük az autót biztonságosan. Az új navigátoromra, Orsira, Bartha Nándi barátom hívta fel a figyelmem, jó navigátort sikerült felfedeznünk, abszolút meg is voltam vele elégedve az egész versenyen, minden információt pontosan és időben adott vissza.

Milyen volt a versenyetek?

Jó érzés volt visszatérni a Rally2 Bajnokság mezőnyébe. A prológokat általában jól szoktam teljesíteni, most viszont annyira saras volt a salakpálya, hogy ezúttal nem sikerült annyira jól a bemutatkozásunk. A mi kocsinkban nincs sperdiffi, így igazából egykerék hajtással nehéz volt a sárban közlekedni. De nem a prológ megnyerésért küzdöttünk, hanem azért, hogy megismerjük egy kicsit az autónkat, miközben teszteljük magunkat. Ebbe még az is belefért, hogy sáros volt a salak, bemelegítésnek így is jó volt a három kör.

Szombaton reggel, Sátán magunkhoz képest szerintem egy elég jó eredménnyel és tempóval kezdtük meg a versenyzést. Én Molnár Feri bácsiékhoz szoktam mérni magamat, most a vártnál kevesebbet kaptunk tőlük. Királdot első nekifutásra sajnos etapként kellett teljesítenünk, de nem ez volt az első dolog, ami a versennyel kapcsolatban a kedvünket szegte. Már annak sem örültünk, hogy egy héttel a rajt előtt megrövidítették kb. 15 kilométerrel a gyorsasági szakaszok hosszát. A második körünk teljesen rendben volt, Királd remekül sikerült, Sátán pedig gyorsultunk, jelentős mennyiségű másodpercet adtunk önmagunknak a harmadik gyorsaságin. Az ötödik szakaszon, az esős Sátán nem volt gondunk, a szervizben raktunk fel vizes aszfaltra való gumikat, majd az utolsó gyorsasági szakasz ismét etap lett, amit nem igazán értettünk.

A nap során egy talpascsapszeget kellett cserélnünk, mert egyszer annyira letettem tőre, hogy kiütöttem azt az autó alól. A futam végén megvolt azért az öröm is, hiszen a 2WD kupában a harmadik hely lett a miénk, így Orsi első Rally2-es versenyét sikerült örökre emlékezetessé tennünk, ám én is nagyon boldog voltam, mert jól sikerült a visszatérésem, és visszahoztuk a régi idők hangulatát, amikor elég sokszor tudtunk kupákkal tudtunk hazatérni a versenyekről.

A folytatásról mi az elképzelésetek? Hétfőn délelőtt beszélgetünk, este lesz a nevezési zárlat a Salgó Rallye-ra.

Terveztünk volna a Salgó Rallye-n menni, hamarosan kiderül, hogy mi lesz a sorsa, de nem számítunk most arra, hogy el kellene utaznunk Salgótarjánba. Ha jól tudom a következő bejegyzés a versenynaptárban a Komló Rallye, ott mindenképpen szeretnénk mi is rajthoz állni. Az idei évre még tervezzük a Vértes és a Pálháza Rallye-t, plusz minden bizonnyal ott leszünk a Kolozsvár Rallye-n is.

Rallye2.hu – Salánki Gábor

Ha tetszett a cikkünk kérlek oszd meg másokkal is!