DSC_0480Az autó nem változott a Rallye2 trónján, pont az a Honda Civic Type-R uralta 2013-ban is a mezőnyt, amelyik 2012-ben. Akadt két márkatárs is, amelyik egy-egy futamon legyőzte, de akkor – Veszprémben és a Baranya Kupán- gyengélkedett a JAS motorsport délceg gyermeke, ám ez sem volt elég ahhoz, hogy a Berényi László-Pap Tamás duón kívül másnak komoly esélye legyen a bajnoki cím elhódítására. Berényi Lacival beszélgettünk az idei évről és az előttünk álló Mecsek Rallye-ról.

Rallye2.hu: Milyen érzés volt, amikor lejöttetek az utolsó gyorsasági szakaszról, átgurultatok a Budapest Rallye célján és kimondhattátok biztosan és megmásíthatatlanul, hogy ti vagytok a 2013-as év abszolút Rallye2-es bajnokai?

Berényi László: Igazából már az utolsó szakasz céljában óriási volt a boldogság, de azt hiszem ez az egész év és az utolsó gyors izgalmai után teljesen érthető. Az utolsó pályán már nagyon izgultunk, hogy nehogy most történjen valami az autóval, vagy nehogy a győzelem kapujában hibázzunk el valamit. Nagy kő esett le a szívünkről mikor átértünk a célvonalon, büszkék vagyunk és nagyon örülünk a bajnoki címünknek. Sosem voltunk még bajnokok, az pedig egy különösen jó érzés, hogy a Rallye2-ben rögtön az első évünkben sikerült abszolútat nyernünk. Ehhez kellett egy nagyon jó autó, rengeteg munka és egy adag szerencse is. No és a mögöttem álló professzionális csapat is, ami teljesen erre a célra, és a Rallye2-re épült, hatalmas szívvel, elkötelezettséggel és tudással dolgoznak minden futamon.

Rallye2.hu: Te korábban összkerékhajtású autóval versenyeztél. Milyen érzés volt számodra egy gyengébb, kétkerék hajtású autóba beülnöd? Visszalépés volt ez számodra vagy az autó minőségénél fogva előrelépésként kezelted a 2013-as esztendőt?

DSC_07352

Berényi László: Semmiképpen sem éreztem visszalépésnek a Hondát. Sőt! Inkább egy kihívás volt számomra. Újra meg kellett szoknom a szívómotort, 8500-9000-es fordulatig kell forgatni, a Mitsubishit azt nem kellett, csak 5000-ig kellett felpörgetni. Nagy dolog volt ezt újra megszokni. Előtte mentem én Hondával, de az emlékek már megfakultak kissé, mert öt évet versenyeztem azóta Mitsubishivel. A másik óriási különbség, hogy nem hajt a hátulja, hát ez sem kevés barátkozást igényelt, de szerintem sikerült olyan vezetési stílust kialakítanom, amivel nem volt arra nagy szükség, hogy a hátsó kerekek is hajtsanak. Hozzá kellett szokni a gondolathoz, hogy ha baj van, akkor a hátsó kerekek „tolóerejére” nem nagyon kell számítani. 🙂

Rallye2.hu: Az évadzáró Mecsek Rallye-ra milyen felfogásban készültök? Örömautózás lesz, vagy inkább a „nehogy már a bajnokot vejék el” stílusra számíthatunk tőletek?

DSC_0476

Berényi László: Elsősorban egy olyan versenyt szeretnénk teljesíteni felszabadultan, ahol nincs semmilyen teher vagy stressz a nyakunkban. Ezért mondom azt, hogy a jó hangulat és a Mecsek Rallye teljesítése a cél, nem az a lényeg nekünk, hogy hányadikak leszünk a célban. Csak ott legyünk.

Rallye2.hu: Azt gondolom, hogy az év legpozitívabb pillanata a bajnoki cím idő előtti begyűjtése volt a számodra. Volt e azonban olyan negatívum, ami megmaradt az emlékezetedben 2013-ból?

Berényi László: Gondolkoznom kell rajta, hogy melyik volt a rosszabb: amikor az első gyorson Veszprémben eltört a váltóban egy rudazat, vagy az, amikor egy teljes versenyen keresztül rakoncátlankodott az autónk. De inkább erre a második történetre – ami a Baranya Kupán volt- szavaznék, mint az év legnegatívabb pontja. Pedig rengeteget készültünk a komlói megmérettetésre, mégsem tudtunk úgy autózni és szerepelni, ahogy azt szerettük és ahogy kellett volna. Folyamatosan leállt az autónk, volt olyan gyorsasági, ahol ezt a jelenséget nyolcszor is produkálta.

Rallye2.hu: 2013 behúzva, de mire készültök 2014-ben? Elég régi motoros már a csapatod a Rallye2-ben, de pont ezért lehet nehéz majd a kérdésre válaszolnod. ORB? Címvédés? Mi a terv?

Baranya-Kupa-2013.08.24-25-prológ-Salánki-Gábor135

Berényi László: Van három vagy négyféle opció erre a kérdésre. De még minden kezdetleges, gyerekcipőben jár még a 2014-es évünk tervezete. Nem tudok most még választ adni. Én gyakorlatilag szeretnék címet is védeni, de magasabb osztályban is szívesen kipróbálnám magam. No ez az, ami egyszerre biztosan nem fog menni. 🙂 Nekem mindkettő kihívás lenne. Azt mondják sokan, hogy megszerezni könnyebb a bajnoki címet, mint megtartani. Meglátjuk… Nem tudom még mi lesz. Az biztos, hogy az én embereim tökéletesen összecsiszolódtak a csapatommal velük bárhol és bármikor maximális teljesítményre lehetek képes, és ez megnyugtató a számomra bárhogy is alakul a következő esztendő.

Salánki Gábor

Ha tetszett a cikkünk kérlek oszd meg másokkal is!