Rallye2.hu
logo
…csak a Rallye2 -ről szól!

Fábián Donát: A szuperrallye nem nekünk való

Fábián Donátnál és Bencsik Istvánnál ezúttal néhány porszem került a gépezetbe, a fantasztikusan sikerült Salgó Rallye után, ugyanis Egerben egy fékprobléma totálisan lenullázta a nagy tervekkel induló versenyhétvégét. Fábián Donáttal beszélgettünk.

Salgótarjánban remekül kezdtétek az évet. Egerben sem szerettétek volna alább adni?

A Salgó Rallye-n szerzett abszolút második helyünknek köszönhetően felpörögtünk, hasonlóan jó tempót és ritmust akartunk autózni Egerben is, mint Salgótarjánban. Erre szerintem sikerült is felkészülnünk, plusz az egri pályák bitangul tempósak, nekünk ettől indul be a fantáziánk, rajongunk az ilyen gyorsaságikért, úgyhogy nagyon vártuk már a folytatást.

Nem egészen úgy alakultak a dolgok, ahogyan azt elterveztétek. Milyen volt a versenyetek?

Eseménydús. Jól kezdtünk szombaton, a hosszú gyorsaságin kitűnő volt a sebességünk, mindaddig, amíg a harmadik vagy negyedik lassítónál el nem tört a fékmunkahenger lökőrúdja. A problémát akkor észleltük, amikor elkezdtem (volna) taposni a lassító előtt a féket. Végsebességnél egyszerűen beesett a fékpedál, a tűzfalon koppant, mondhatni, hogy az állunkkal együtt. Elég trükkös volt, összeszorított fogakkal valahogy mégis befordultunk, de utána már csak legurultunk a gyorsaságiról. Sokat kaptunk, több, mint egy percet, mert a mögöttünk rajtoló Ruszó Krisztiánék megelőztek minket. Elkeseredve ennek ellenére sem voltunk, mert az esti szervizben meg tudta javítani a kocsinkat a csapat, és úgy feküdtünk le aludni, hogy másnap mindent megtehetünk azért, hogy felkapaszkodhassunk a ranglistán, és pontokat szerezzünk.

De reggel, a parc ferméből kifelé jöttünk rá, hogy valamit nem jól csináltunk, mert fogott a hátsó fék folyamatosan, ezt pedig a 15 perces szervizben már nem tudtunk helyre hozni. Sőt, még a 15 plusz percet is kikéstük, ezért kiestünk a versenyből, szuperrallye-val folytathattuk csak a futamot. Utólag ezt már bánjuk, mert hamar kiderült, hogy ez a fajta „versenyzés” nem a mi kenyerünk. Soha nem szuperrallyeztunk korábban. Tét nélkül nem vállal el ugyanúgy dolgokat az ember, néztük az időket mégis, hogy mit tudnánk menni, és ez kizökkentett a ritmusunkból. Ennek meg is lett az eredménye. A bátori elágazásnál szétbombáztunk egy lassítót, repkedtek a gumik, majd betolattunk az árokba. Az egerbocsi elágazásnál sem jártunk sokkal jobban, ott – valószínűleg a fékhibánk miatt – nem fogott a kézifék, ezért orral becsúsztunk az árokba. Két gyorsaságit tudtunk menni, mindkettőn történt velünk valami izgalmas. Mindkétszer gyorsan kiszedtek minket a nézők, de értelme nem volt sehová sem sietnünk. Megpróbáltuk, nem ment jól igazából, az Eger Rallye nem lesz pályafutásunk legjobb versenye, az egészen biztos.

Jön a Vértes Rallye. Ti készültök rá?

Szeretjük a Székesfehérvár környéki pályákat, mert ott is jó, tempós utak vannak. A versennyel a kapcsolatunk változó, mert értünk már el Székesfehérvár környékén ragyogó eredményeket, de tavaly például kiestünk. Ha megtarthatják a futamot, akkor mi szeretnénk részt venni rajta. Az autó javításának már nekikezdtünk, csináljuk, több az olyan elem rajta, ami sérült, mint, ami nem, de mire indulni kell a futamra, addigra biztosan készen lesz. Rajtunk nem fog múlni. Ha lehet, akkor mi ott leszünk.

Rallye2.hu – Salánki Gábor

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük