Rallye2.hu
logo
…csak a Rallye2 -ről szól!

Foczkó Ákos: Stabilan hoztuk, amit kellett

Foczkó Ákos és Madarász Szabolcs nem hagyott egy csöppnyi esélyt sem a vetélytársaknak arra Egerben, hogy megszerezzék a legnagyobb trófeákat, mivel az elsőtől az utolsó percig az eredménylista élén álltak. Ezért morgolódott Ákos, amikor Szarvaskőn, egy hangyányival elpáholták őket vassárnap reggel. A maximálisan sikeres Eger Rallye-ról Foczkó Ákossal beszélgettünk.

Az egri rajt előtt kerek perec kijelentetted, hogy győzni jöttetek. Semmilyen B terv nem volt a tarsolyotokban?

Nagyon szerettük volna tartani azt a ritmust, amit Salgótarjánban elcsíptünk, csak ez az egy terv lebegett a szemünk előtt. Az egri pályák elég tempósak, az aggasztott inkább, hogy a végsebességünk nem lesz elég, de hamar megbizonyosodhattunk róla, hogy ebből nem lehet problémánk. A sok lassító is nekünk kedvezett.

Az első, szombat délutáni gyorsaságin 6.2 másodperccel nyertetek. Hogy sikerült a versenyetek?

A féktávokkal akadt egy kis problémánk, mert sokkal jobb fékeket faragnunk az autóra, mint amilyenre számítottunk. Emiatt az első körben többször előfordult, hogy a féktávon, lassítás közben kellett még egy kis gázt is taposnom. Kalandunk, technikai hibánk, vagy bármilyen olyan esemény, ami hátráltatott volna minket nem volt, kifejezetten tiszta és nyugodt versenyen vagyunk túl. Csak a versenyzésre kellett koncentrálnunk, stabilan hoztuk, amit kellett.

Mindössze egy szakaszon előztek meg titeket, az összes többin ti futottátok az abszolút időt. Nagyon belerondítottak Fábián Daniék a bizonyítványotokba?

Szép lett volna, ha minden gyorsaságit sikerül megnyernünk, az az egy második hely leginkább azért zavart Szarvaskőn, mert nagyon kicsi volt köztünk a különbség. Mindössze 0.2 másodperccel kaptunk ki, ami szinte felfoghatatlan. Inkább vertek volna meg tízzel, az sem bántott volna ennyire. De két tized…

A pálya állapota miatt az utolsó szakasz etap lett, 42.3-al vezettetek ekkorra. Bőséges volt az előnyötök, de a törlés után teljesen megnyugodhattatok, megvolt a győzelem. Így éreztetek, vagy inkább bosszantott, hogy hamarabb lengették meg a kockás zászlót?

Azt mondom erre, hogy nagyon fájt nekünk a záró szakasz lefújása. Amikor MARB-on ilyesmivel találkoztunk, még azt mondtuk, hogy oké, elfogadjuk, nem lepődtünk meg. Aztán eljöttünk a Rally2-be, de megint úgy érzem magam, mintha a MARB futamain autóznék. Nem értjük, hogy miért lett ez a gyorsasági etap. A Rally2-ben tapasztaltabb versenyzők vannak, sokféle pályán mentünk már. Kérdezem: Salgótarjánban mehettünk a szűk, saras, murvás szakaszon, és nem lett etap. Akkor ez most miért? Véleményem szerint semmivel sem volt rosszabb állapotban a siroki pálya, mint első nekifutásra, vagy bármelyik korábbi versenyen. Tehát mi nem örültünk a hirtelen jött zárórának.

A győzelemnek viszont örültetek.

Annak nagyon! Három fronton diadalmaskodtunk. A P12-es géposztályban, a Lada kupában, valamint az összetett értékelésben. Ettől többet nem hozhattunk volna ki a versenyből, tökéletes volt a hétvégénk, csak versenyeznünk kellett.

A folytatásra a Vértes Rallye-n kerülhet sor. Ti is szeretnétek rajthoz állni?

Amennyiben a helyzet megengedi, hogy versenyezzünk, akkor mindenképpen. A székesfehérvári pályákon már autóztunk, szeretjük őket és törekedni fogunk ott is arra, hogy a jó sorozatunk ne szakadjon meg.

Rallye2.hu – Salánki Gábor

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük