Balázs Bence nem kis dilemma után vágott neki a Mecsek Rallye-ra vezető hosszú útnak, de megérte, mert Csató Rolanddal a jobb1-ben remekül szerepeltek az ismeretlen pályákon és ezüstérmet szereztek a Rallye2-es évzárón, a P13-as géposztályban. A pécsi élményeiket Balázs Bence foglalta nekünk össze.


Majdnem másfél hónap telt el a Salgó Rallye és a Mecsek Rallye között, volt időtök a felkészülésre. Mit vártatok az évzáró meccstől?

Alapvetően azon is gondolkodtam elég erőteljesen, hogy a Mecsek Rallye-t bevállaljuk e? A térképen elég messze rakták le tőlünk Pécset, meg összességében nem is terveztük mi már a Mecsek Rallye-t, ezért vaciláltunk. De mivel a Salgó Rallye-n ilyen-olyan apróságok miatt nem tudtunk úgy menni és teljesíteni, ahogy szerettünk volna, így mégiscsak az indulás mellett döntöttünk. Az autóval sok dolgunk nem akadt, de a salgótarjáni, apróbb hibákat rendbe hoztuk, még navigátort is találtam időben, úgyhogy végül minden adott volt ahhoz, hogy nekivágjunk a hosszú útnak, felkerekedtünk pályafutásom első Mecsek Rallye-jára.

Akkor nem unatkoztál a sok újdonság közt, a saras pályák pedig kiszínezték az ismerkedős kilométereket. Milyen volt a pécsi futam?

A csütörtöki, egész napos esőzés egy kicsit ránk ijesztett, mert nem készültünk esőgumikkal. A rajt előtti napon megállás nélkül tanakodtunk, hogy megvágjuk e a gumikat, vagy sem? Végül nem vágtunk, teljesen száraz útra való abroncsokkal gurultunk ki a gyorsaságikra. A többiek is mondták, de személyesen is hamar megtapasztalhattuk, hogy rettentően saras az aszfalt. Az első két gyorsaságit elóvatoskodtam, de bevallom, hogy a Trefort pusztai aszfaltcsík nekem egyik körben sem ment igazán, egyszer sem sikerült ráéreznem. Pécsvárad és Árpádtető viszont kifejezetten bejött, a BMW-nk pedig tökéletesen rendben volt. Egyetlen gond volt vele, folyt a kormányműből az olaj, de ez nem hátráltatott túlzottan. A célig eljutottunk, a rajt előtt ez volt az első számú kitételünk. A körülményekhez képest szerintem egészen jól autóztunk, elégedettek voltunk a Széchenyi téren, megérte belevágnunk az év végi kalandba. A kategóriánkban az ezüstérem lett a miénk, az összetettben pedig a tizenharmadik helyet szereztük meg.

Idén belevágtok még valamibe?

Kötve hiszem, hogy bárhol is rajthoz állunk még 2019-ben, mert már a Mecsek Rallye-t is erőnkön felül vállaltuk be. Sem a Mikulás, sem a Szilveszter Rallye-t nem tervezzük. Maximum, ha lesz még rá lehetőség, akkor kilátogatunk a mezőkövesdi repülőtérre, ahol egy jó hangulatú levezetésen megautóztatom a szponzorainkat és a barátainkat. Ez vagy összejön, vagy nem, de a télen mindenképpen szét fogjuk szedni az autónkat, hogy felkészítsük a 2020-as évre.

Folytatjátok a Rallye2-ben?

Igen, ez a terv, de az idei három versenyünktől mindenképpen többet tervezünk, legalább 4-5 futamot. Meglátjuk, hogy mit enged meg nekünk a versenynaptár és a malacpersely. De az biztos, hogy az évad első versenyén, az Eger Rallye-n mindenképpen szeretnénk ott lenni a Dobó téri rajtceremónián.  

Rallye2.hu – Salánki Gábor

Ha tetszett a cikkünk kérlek oszd meg másokkal is!