Tim Gabinak és Timár Tominak egy csöppet sem volt könnyű a dolga, a Salgó Rallye előtt, de magán a versenyen sem, mert az összetett értékelés második helyén álltak, Trencsényi Vincéék pedig Komlón egy kicsit elhúztak tőlük. De Gabiék nem adták fel a reményt, ígérték, hogy 110%-on fognak pörögni, ami megtörtént, de ez is kevésnek bizonyult a győzelemhez. Ám a fiúknak egyáltalán nincs miért szégyenkezniük, az évad legádázabb csatáját vívták meg, méltán lehetnek büszkék a salgótarjáni ezüstérmeikre, amikkel ráadásul nagy lépést tettek afelé, hogy Pécsett az év végi második helyet is begyűjtsék, a Rallye2 Bajnokságban. Tim Gáborral beszélgettünk.


A hazai futamot jelenti számodra a Salgó Rallye. Hogyan készültetek rá? Ezúttal a szokásosnál is nagyobb volt a verseny tétje.

Nagyon szerettem volna azt, hogy a tavalyi év után idén mindenképpen a célban fejezzük be ezt a számomra roppant fontos futamot. 2018-ban mindössze 4 kilométert mentünk, Rónabányáig jutottunk, akkor megadta magát egy alkatrész a futóműben. De a legfontosabb az volt, hogy mindenképpen megelőzzük Vincééket, mert csakis ebben az esetben tudtuk volna életben tartani az abszolút bajnoki címről szőtt elképzeléseinket.

Erről utólag már tudjuk, hogy nem sikerült. De nem jártatok tőle túl messze.

Sajnos így van. Arra, hogy nem jártunk tőle messze csak azt tudom mondani, hogy amit lehetett azt mi kisajtoltuk az autónkból és önmagunkból egyaránt. A 110%-on pörgés az bőven megvolt. Ezt abból is éreztük, hogy voltak többször is necces helyzeteink, az egyikről a honlapomra már fel is töltöttünk egy belsőkamerás felvételt. Beleadtunk mindent, amit csak lehetett. Szombaton elég furcsán indult a versenyünk, mert a prológon vészvillogóval kellett átgurulnunk. Hiába nyomtam a gázt, a motor nem pörgött fel. Kiderült, hogy az okozta a bajt, hogy kevés volt a benzin az üzemanyagtartályban. Ezen szerencsére könnyen tudtunk segíteni. 🙂

Másnap reggel egy óriási adok-kapok közepébe csöppentünk az első körben. Tőzsér Áronék nyerték az első gyorsaságit, Vincéék a másodikat, mi pedig Cereden tudtunk egy szakaszgyőzelmet bezsebelni. Mi hárman 7 másodpercre voltunk egymástól, a többiek pedig már majdnem fél perccel lemaradtak mögöttünk. A hátrányunk 5.4 secundum volt a fordos vetélytársaink mögött és azt gondoltuk, hogy vannak még tartalékaink, a következő körben megfordíthatjuk az állást. Általában elég sokat szoktunk gyorsulni a második körre, többet, mint amennyit az ellenfeleink. Ez most nem sikerült, Vincéék a hátra lévő összes gyorsaságit megnyerték. Ezúton is szeretnék nekik gratulálni a futam, és az éves győzelmükhöz is. Megérdemlik, nagyot mentek.

Hogy érzitek magatokat most?

Bevallom őszintén, hogy savanyú a szőlő, mert ha visszagondolok az évre, akkor volt olyan versenyünk, ahol az abszolút első helyről kellett kiállnunk. Ez volt a Miskolc Rallye. Vagy ott van a Veszprém Rallye, ahol egy korábban általunk nem ismert technikai hiba tett nekünk keresztbe, rengeteg pontot vesztettünk mindkettőn. Tudom, hogy ha kezdetű mondat nincs a rallye-ban, de ha azokat a pontokat begyűjtjük, akkor most teljesen más lenne a helyzet, valószínűleg tűkön ülve várhatnánk az évzáró Mecsek Rallye-t, ott születne végső döntés az első helyről. Ezen már feleslegesen bosszankodunk, ez már így marad.

Tudom, hogy nem vigasztal, de két gyönyörű kupát is szereztetek, a  Salgó Rallye céljában.

Különösen örültünk annak, hogy a célvonalon átgurultunk, mert nagyon bántott minket a tavalyi fiaskó, amikor ez nem sikerült. Izgalmas csatákat vívtunk, sokszor a határon, és még azon túl is autóztunk, nagyon élveztünk minden kanyart és egyenest, az elsőtől az utolsóig. Így szereztük meg az összetettben, valamint a 6-os géposztályban is az ezüstérmet. A csapatunk egy tökéletesen felkészített autót hozott nekünk, hibátlanul működött, köszönjük a fiúk munkáját és a csapatvezetőnk, Farkas Kálmán minden segítségét.

A második helyet biztosnak mondhatjátok már a 6-os géposztályban és az abszolút értékelésben?

Még egyáltalán nem, ezért ott leszünk a Mecsek Rallye-n. Számításaink szerint 17 ponttal előzzük meg Lendvai Istvánékat, de nem tudjuk, hogy ők jönnek e az évzáróra? Azzal is megleptek minket, hogy nem álltak rajthoz Salgótarjánban. Ha már a bajnoki elsőség nem jött össze idén, akkor szeretnénk legalább egy díszes keretbe foglalni az évünket, Pécsen. Az évnyitó Eger Rallye-t mi nyertük, jó lenne, ha az évbúcsúztató Mecsek Rallye-n is a mi nevünk mellé kerülne a legtöbb pont.

Rallye2.hu – Salánki Gábor      

Ha tetszett a cikkünk kérlek oszd meg másokkal is!