Rónavölgyi Endre és Mészáros-Érdi Niki csak az éves második pozícióját szerette volna megerősíteni Salgótarjánban, de ez olyan jól sikerült, hogy a a Mecsek Rallye-n nem csak a Kia kupa ezüstérméért, hanem magáért a bajnoki címért is harcba szállhatnak majd . A P11-es kategóriában, valamint a Kia kupában elért győzelmük viszont nem egy sétagalopp eredményeképpen lett a párosé, hiszen az újdonsült csapattársuk sietsége és a tét nélküli, csak az a fontos, hogy célba érjünk a pontokért jellegű versenyzés nagy terhet rakott Endréék vállára. Ők viszont nem hibáztak, és az évzáró fordulóban élni szeretnének a meglepetésszerűen jött, de a számukra igencsak kecsegtető helyzettel. Rónavölgyi Endrével beszélgettünk.


Mit terveztetek a Salgó Rallye előtt?

A megszokott módon készültünk, ami azt jelenti, hogy sűrű volt a programunk a salgótarjáni futam előtt, igazából még videókat sem tudtunk nézegetni a gyorsasági szakaszokról. Emiatt nem volt más választásunk, mint az, hogy minden energiánkat a pályabejárásra, a szakaszok tökéletes feldolgozására helyezzük. Ez megtörtént, maximálisan odatettük magunkat a tréningen. Már a Baranya Kupán is ott volt velünk Érdi Tibi bácsi, és elkezdett nekünk segíteni az itinerírásban. A Salgó Rallye-n egy olyan mixelt itinert készítettünk, amiben benne voltak az ő jó tanácsai és azok az információk is, amiket én szerettem volna visszahallani, és ez a versenyen be is vált. Egy-két kanyarnál láttam még olyat, hogy másképp jön ki a helyzet, mint amit felírtunk. Egyszer-egyszer erősebbek voltak a kanyarok, de gyorsabban lehetett menni bennük, mint ahogy én azt elsőre elgondoltam, és ahogy a futamon a gázt nyomtam. Ezeken még kell majd egy keveset csiszolnunk. A verseny előtt azt gondoltuk, hogy a Kia kupa sorsa igazából eldőlt, Petráéknak egyetlen pontra volt szükségük a bajnoki címhez, ezért a jó sok pont gyűjtését tűztük ki magunknak célul, mert az éves összesítésben szeretnénk megszerezni majd a második helyet. A pozíciónkat akartuk igazából megerősíteni a verseny előtt, de a végére alaposan megváltozott a helyzet.

Ez olyan eredményesen sikerült, hogy a célban bajnokaspiránsokká léptetek elő, nagyot ugrottatok előre az éves értékelésben. Milyen volt a versenyetek?

Krajnyák Petráék váratlan, sajnálatos és gyors kiesése miatt elég hamar eldőlt, hogy mi lehet a verseny vége. Ők az első gyorsaságin kiállni kényszerültek, de a kilenc szakaszból álló vasárnapi versenynap ekkor még nagyon hosszúnak ígérkezett. A prológon sikerült megelőznünk Petráékat, ez, ha lehet így mondani felénk billentette a rajt előtt a mérleg nyelvét, bizakodva vártuk a csatákat, amikre végül nem kerülhetett sor. Gutai Marci hiába először ült a Kia Picantoban és vett részt Rallye2-es versenyen, azonnal látszott, hogy nagyon ügyes versenyző, főleg az esőben csillogtatta meg a tudását. Figyeltünk rájuk, tudatosan próbáltunk arra törekedni, hogy nem hajtunk minden szakaszon a maximumon, nem akartunk 30 másodperces előnyöket kiautózni, de igyekeztünk mindig egy kis előnyt tartalékolni, hogy ha már így alakultak a dolgok, akkor a lehető legtöbb pontot gyűjtsük össze a salgói pályákról. Marci az utolsó szakasz előtt odajött hozzánk és megkérdezte, hogy a power stage pontokért megyünk egyet a P11-es géposztályban? Beleegyeztünk a „kihívásba”, majd 14 másodpercet sikerült nekik adnunk. Amikor kellett sietnünk, olyankor nyomtuk a gázt, de amikor tudtunk, akkor óvatosabbak voltunk a biztos célba érkezést tartottuk szem előtt. Megszereztük a kategória győzelmet, behúztuk a Kia kupa elsőségét, és nagyon boldogok voltunk. Ezzel megközelítettük Petráékat, a Kia kupában, a dobogó legfelső fokától mindössze 4 pont választ el minket. 28-24 az állás.

A Mecsek Rallye-ra eljöttök e?

Az 100%, hogy ott leszünk Pécsen, mert a csata teljesen nyílttá vált a Salgó Rallye után. Nagyon motivál minket az, hogy az éves értékelésben akár még elsők is lehetünk. A rallye már csak egy ilyen sport… Tudjuk, hogy nem lesz könnyű a dolgunk, de ha már így alakult, akkor mindenképpen szeretnénk megvívni az év végi legnagyobb kupákért. A terveink szerint az évadzáró futamon nagy nyomást fogunk helyezni a márka és csapattársainkra, úgyhogy mi felkötjük majd a tűzálló alsóneműnket, de nekik is hasonló előkészületeket javaslok. 🙂 😉

Rallye2.hu – Salánki Gábor

Ha tetszett a cikkünk kérlek oszd meg másokkal is!