Rallye2.hu
logo
…csak a Rallye2 -ről szól!

Pethő István: Ilyen csapatban lehet fejlődni

Pethő Tyutyu és Holecz Laci számára mindenből kijutott a 2018-as évben, ugyanis a szép eredményeik mellé olykor váratlan kudarcok is társultak. A szombathelyi és a székesfehérvári kiesésük különösen húsba vágó volt a számukra, mert, az ott elvesztett pontjaikkal az év végi, kategóriában szerzett bronzérmüket, valószínűleg sikerült volna ezüstre „polírozni”. De a srácok így sem elégedetlenkedtek, örültek az éves kupáknak, most pedig minden erejükkel a 2019-es szezonjukat szervezik. Tyutyukám! Tessék belehúzni, hiszen már itt van a nyakunkon az Eger Rallye. 😉 Pethő Tyutyuval beszélgettünk.


Mit vártatok a 2018-as évtől?

Túl nagy terveink nem voltak az elmúlt évre, de szerettünk volna kategóriák elejében autózni, illetve a ladás élmenőkkel csatázni, ami nagyjából sikerült is. Nagyon gyorsak voltak az ellenfelek, sietni kellett, hogy party-ban legyünk velük, mi pedig mindent elkövettünk ennek érdekében. Szerintem idén sem lesznek lassabbak a vetélytársak, nekünk kell ismét felkötni a gatyánkat, én egyre inkább azt sejtem.

Mit gondolsz, mi volt a tavalyi évetek csúcspontja, és mi volt az a pillanat, amire nem szívesen emlékeztek vissza?

A legrosszabb futamunk egyértelműen a Székesfehérvár Rallye volt. Egy bagatel probléma tette tönkre a versenyünket. Fellazult a rögzítés, emiatt pedig elszabadult, repkedett a pótkerék a csomagtartóban. Kalandozása közben megszüntette az üzemanyag szivattyú áramellátását. Az AC pumpa egyébként tökéletesen működőképes maradt, nem verte szét a kerék, csak mire erre sikerült rájönnünk, addigra kikéstünk az időnkből. Kénytelenek voltunk feladni a versenyt, pedig a problémát ott helyben el tudtuk hárítani. Csak sajnos túl hosszú idő alatt, így elkéstünk. Egyébként a verseny nagyon tetszett, elég jókat autóztunk. A Fehérváron elhullajtott pontok nagyon hiányoztak nekünk az év végi értékelésnél. 2018 legjobb hétvégéje számunkra a Veszprém Rallye volt és ezt nem csak pályafutásunk első kategória győzelme miatt mondom. A verseny fantasztikusan alakult, rettentően jól éreztük magunkat a Balaton környékén. Jókat versenyeztünk, sokat ugrattunk és nagyon tetszettek a pályák is. Az egy olyan megmérettetés volt, amire azt mondom, hogy ha egyetlen versenyt lehetne menni az egész évben, akkor biztos, hogy az a Veszprém Rallye lenne. Eszméletlen hangulat volt. 🙂

Mivel telt a téli időszak, mit javítottak az autón?

Sokat nem törődünk a kocsinkkal, működőképes volt, amikor letettük, de természetesen, ahol szükségesnek éreztük ott elvégeztük a revíziót. Nem találtunk különösebb problémát. Túl nagy fejlesztésekbe nem akarunk belebonyolódni, mert nem szeretnék gyermekbetegségeket. 20 éve is ezzel a konstrukcióval versenyeztek elődeink, tudtak is vele gyorsan menni, sőt még gyorsabban is, mint én. Ezért nem gondolom, hogy az alkatrészekben kellene keresni a másodperceket. Ha végzünk a revízióval, utána ismételten rajthoz tud állni az autó.

Milyen feladatot szántok neki 2019-re? Hol szeretnétek rajthoz állni idén?

Annyi biztos, hogy a Rallye2 Bajnokságban, de hiába van itt a nyakunkon a szezon rajtja, az idei esztendő egyelőre elég képlékeny a számunkra. Várunk még egy-két apróságra, ezért még nincs véglegesítve a versenynaptárunk. Természetesen nagyon szeretnénk minél több versenyen ott lenni, ezen dolgozunk. Idén úgy érzem egy elég jó évnek nézünk elébe. Ahogy a jóságról, úgy arról sincsenek kétségeim, hogy igen kemény esztendő vár ránk, mert a P12-es géposztály igencsak megerősödött a holtszezonban. Ennek egyébként a navigátorommal, Lacival együtt mindketten nagyon örülünk, mert így még kiélezettebb csatákat vívhatunk és az így elért eredményeknek lesz igazi sportértéke. Úgy hallottuk, hogy a tavaly már sokat bizonyított kategóriatársak mellett, kifejezetten rutinos, nagy tapasztalattal rendelkező versenyzőpárosok is tiszteletüket teszik idén a Rallye2 mezőnyében. Ezt pozitívumként értékeljük, mert úgy tud futamról-futamra fejlődni az ember, ha a jobbakkal csatázik. Ezért várjuk már azt, hogy minél hamarabb odaállhassunk mi is a rajtvonalhoz.

Rallye2.hu – Salánki Gábor

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük