Remek ajánlólevéllel, két bajnoki címmel a tarsolyában és sok-sok szurkolóval a háta mögött tér vissza hamarosan a Rallye2-be Foczkó Ákos és Vadmagyar, azaz Kiss Balázs, akiket a „szakma” a 2019-es bajnokság egyik titkos favoritjaként tart számon, a P12-es géposztályban, valamint a Rallye2 Bajnokság abszolút értékelésében egyaránt. Utána jártunk, hogy a Lada VFTS-t hajtó páros pilótája is így gondolkodik e? Foczkó Ákossal beszélgettünk.


Nagyjából azért tudható, hogy honnan érkeztek a Rallye2 mezőnyébe, de a kezdő Foczkó-Vadmagyar rajongók kedvéért mesélj nekünk egy kicsit az eddigi pályafutásodról!

Tavaly a Magyar Amatőr Rallye Bajnokság futamain álltunk rajthoz és kicsit magunkat is meglepve sikerült az Északi régióban valamint, a MARB országos értékelésében is az abszolút első helyen végeznünk. Amikor elkezdtem a versenyzést, akkor már a második évemben rajthoz álltunk Pásztor Tomival a Rallye2-ben. Eléggé gyerekcipős próbálkozás volt az a részünkről, mégis kitűnő alapot szolgáltattak a korábbi futamok ahhoz, hogy megismerkedjünk a rallye sport követelményeivel. Ennek idén vehetjük majd hasznát. Éreztük, hogy tanulnunk kell ezért újra a MARB-ot választottuk, és a MARB-al párhuzamosan több futamon is előfutóként vezettük fel a Rallye2 mezőnyét. Ezután jött a tavalyi, kiemelkedő MARB szezonunk, most pedig újra próbára tesszük a tudásunkat a Rallye2-ben, ahol úgy gondolom, hogy már nagyrészt képben leszünk a dolgokkal.

Vitathatatlan, hogy nagyon sikeres volt a 2018-as szezonotok, de érdekelne, hogy te hogyan látod utólag?

Nem számítottunk győzelemre, pláne két abszolút bajnoki címre nem, úgyhogy kimondhatom, hogy 2018-ban túlszárnyaltuk az eredeti elképzeléseinket. Elégedettek lehettünk, nincs miért panaszkodnunk, boldogok voltunk a díjátadó ünnepségen. Idén szeretnénk hasonlóan meggyőző teljesítményt nyújtani, csak immár a Rallye2-ben. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy azt gondoljuk, hogy mi garantáltan az élre törünk, szerény, leginkább reális elképzelésekkel várjuk a szezon kezdetét.

Mit reméltek 2019-től?

A tavalyi Nyíregyháza Rallye-n már felmértük a terepet, egy hibát leszámítva jól szerepeltünk, azt gondolom, hogy amennyiben minden klappol körülöttünk esélyesek lehetünk egy komolyabb eredmény elérésére. A legfontosabb az lesz, hogy nagyokat versenyezzünk, kihozzuk magunkból és a Ladánkból a maximumot, csatázzunk, vívjunk, aztán meglátjuk, hogy ez mire lesz elég a várhatóan megerősödő Rallye2-es mezőnyben. Törekszünk majd a legjobbra.

Nyolc futam szerepel a Rallye2 Bajnokság 2019-ik évi versenynaptárában. A tiétek hogy néz ki?

Ugyanúgy. Mondhatni, hogy készítettünk róla egy fénymásolatot, mert minden Rallye2-es versenyen ott szeretnénk lenni az idén. A murvát és a murvás futamokat még nem ismerjük, mert soha nem versenyeztünk laza talajon, Szombathely és a hírhedt veszprémi gyorsaságik újdonságot jelentenek majd nekünk. A Baranya Kupán sem mentünk még korábban, de Mecsek versenypályáiról van már személyes tapasztalatunk. Izgatottak vagyunk, szeretnénk már versenytempóban megismerkedni a murvával, de persze a legjobban az egri rajtceremóniát várjuk, hiszen ott fogja kezdetét venni életünk egyik legnagyobb kihívása, a 2019-es Rallye2-es Bajnokság.

Rallye2.hu – Salánki Gábor

Ha tetszett a cikkünk kérlek oszd meg másokkal is!