Rallye2.hu
logo
…csak a Rallye2 -ről szól!

Tim Gábor: Megvan a Triple Crown!

Tim Gabinak és Timár Tominak a murvás Mikulás Rallye után a Hungaroring aszfaltján is tökéletesen bejött a Peugeot, és a pár hete még csak az ellenfelek szervizsátra alatt látott 208 R2-vel kettős sikert arattak a Szilveszter Rallye-n, a JG-2 Racing Team versenyzői. A szerelem óriási a Peugeot iránt, de a páros idei éve mégis teljesen bizonytalan, miközben a közeljövőt illetően Tim Gábornak lennének ötletei. Ezekről, és a Szilveszter Rallye-ról beszélgettünk a pilótával.


Meglepetést ígértél a Mikulás Rallye után azzal kapcsolatban, hogy milyen autóval álltok rajthoz, a Szilveszter Rallye-n. Egyfelől meglepődtünk, másfelől nem. 🙂 Miért esett újra a Peugeot 208-asra a választásotok?

A Mikulás Rallye-n mentünk a Peugeot kupa bajnokautójával először, és ott nagyon megtetszett. A murvás tapasztalatok rendkívül kedvezőek voltak, így azt gondoltuk, hogy ki kellene próbálnunk aszfalton is. Csak így tudtunk róla teljes képet kialakítani, össze akartuk hasonlítani minden féle helyzetben az Opelünkkel. Szükség volt az aszfaltos ismeretekre is ahhoz, hogy a lehető legjobb, legrészletesebb visszajelzést adhassuk róla a csapatunknak. Ezért vettünk részt vele a Szilveszter Rallye előtti teszten is, ahol rengeteget állítgattuk az autón, és ennek az eredménye szerintem a gyorsasági szakaszokon tökéletesen megmutatkozott. Elmondhatom, hogy sikerült belaknunk a kocsit, igazán kezemre álló nekem a 208-as, jól passzol a vezetési stílusomhoz.

Fotók: Hajósi Miklós
Fotók forrása: hajoka.hu

Azt már a Mikulás Rallye után is elárultad, hogy láttok fantáziát a Peugeot-ban, de Mogyoródon minden szakasz végén magasztaltad a versenyautót. Lehet ezekből az örömódákból bármilyen következtetést levonni a jövőtökkel kapcsolatban?

Valóban nagyon megszerettük a kocsit, de erről még nem tudok nyilatkozni. Folyamatban vannak az egyeztetések, vizsgáljuk a lehetőségeket, hogy össze tudjuk e rakni esetleg az idei évre a Peugeot kupás szereplést. De ez csak elképzelés, semmilyen végleges információt nem tudok mondani ezzel kapcsolatban. Az biztos, hogy nagyon hálásak vagyunk Farkas Kálmánnak és a Berényi Racing-nek, hogy megismerkedhettünk ezzel a szenzációs versenyautóval. Meglátjuk, hogy mi lesz…

A közelmúltról viszont biztosan tudsz mondani néhány mondatot. Milyen volt a Szilveszter Rallye?

A célkitűzésünk ugyanaz volt, mint bármikor máskor. Győzelemre készültünk, bár tudtuk, hogy a népes H/7-es géposztályban nem lesz könnyű a dolgunk. Nagyon élveztük a versenyzést. A változó körülmények pedig izgalmassá tették a futamot. Az első napon, valamint a szombati első körben is hol esett, hol elállt az eső, ami azt eredményezte, hogy mindig vizes aszfalton kellett autóznunk. Viszont annyi szerencsénk volt, hogy amikor éppen kint voltunk a gyorsaságikon, akkor pont csapadékmentes volt az időjárás, nem kellett a szélvédőről folyamatosan „lapátolni” a vizet. Pénteken még a Nyíregyháza Rallye-n használt gumikat raktuk fel, ezúttal megvágtuk őket. Gondolhatjátok, hogy nem úgy viselkedtek, mint az új Pirelli esőgumik, de érzésre egészen jókat mentünk ezekkel is. Ezért lepődtünk meg, hogy 10,5 másodpercnyire lemaradtunk Zsebe Gabiék mögött, de úgy voltunk vele, hogy üsse kavics, legalább lesz kihívás a szombati napra is. Reggel beleadtunk apait-anyait, hajtottunk, küzdöttünk és sikerült ledolgoznunk a hátrányunkat. Igaz ehhez az is hozzátartozik, hogy a skodás Zsebe-Studer párost, a negyedik gyorsasági szakasz után 15 másodperccel megbüntették. De e nélkül is megszereztük volna tőlük az első helyet, direkt rátettünk még egy lapáttal, hogy nem a büntetésük döntsön a kategória aranyérmének a sorsáról. Jókat csatáztunk velük, oda kell figyelni rájuk, rendkívül ügyesek. Nagyon nagy volt az örömünk a célban, mert az H/7 mellett még az R2 kupát is sikerült megnyernünk. 🙂

Három a magyar igazság, ezt tartja a közmondás.

Reméljük, hogy a negyedik meg a ráadás lesz 2019 decemberében. 🙂 Igen, ez volt a harmadik kategóriagyőzelmünk zsinórban és összességében is, a Szilveszter Rallye-n. Az elmúlt két esztendőben még a Nissan-unkal sikerült diadalmaskodnunk, most pedig a Peugeot-val. Ennek apropóján egy kis párhuzamot is vontunk saját magunk és Fernando Alonso között. Nekünk előbb összejött a Triple Crown, mint neki. 😀 😉 Nyilván ez a mi kis Szilveszter Rallye-s Triple Crown-unk minimum ugyanolyan sportértékkel bír, mint az, amit ő készül összehozni. 🙂

Ha szépen megkér titeket Fernando, azért egy-egy Tim-Timár aláírást még adtok neki… 🙂

Beszélhetünk róla, de mindennek megvan a maga ára. 🙂 Természetesen csak viccelek. 😉 Visszakanyarodva az eredményekhez, még megemlíteném, hogy az összetettben megszerzett 14. helyünkre is nagyon büszkék vagyunk, mert sikerült R5-ös versenyautókat és Mitsubishiket is megelőznünk. Egy szívó 1.6-os motortól ez nem rossz teljesítmény. Amennyit tudtam, átböngésztem az elmúlt évek Szilveszter Rallye-jainak az eredménylistáiból, és azt láttam, hogy nem sokszor sikerült kétkerék hajtású autót vezető párosnak beverekednie magát a legjobb 20-ba.  

Fotók: Hajósi Miklós
Fotók forrása: hajoka.hu

Legközelebb csak az Eger Rallye-n láthatunk titeket, márciusban?

Nagyon úgy fest a helyzet, bár nem igazán tudok semmit sem még az idei esztendőmről. A pályaversenyzéshez valószínűleg nem most fogok visszatérni, de elárulhatom, hogy ebben az irányban is keresgélünk, érdeklődünk, informálódunk, és figyelünk, ám nem bukkantunk mindeddig reális lehetőségre. Bevallom, hogy nem keserednék el, ha megcsörrenne a telefonom és egy jó, pályás ajánlatról beszélne valaki a vonal végén. De egyelőre úgy van, ahogy mondtad: Egerben találkozunk.

Rallye2.hu – Salánki Gábor  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük