Rallye2.hu
logo
…csak a Rallye2 -ről szól!

Bartha Nándor: Alig hittük el a célban, ami történt

Újonnan épített autóval kezdett neki tavasszal az első olyan évének Bartha Nándi, amiben füzet helyett kormányt markol a gyorsaságikon, és természetes, hogy az ilyen volumenű újításokat komoly nehézségek kísérik eleinte. De úgy tűnik, hogy Nándi Peugeot-ja lassan kinövi a gyermekbetegségeit, az új navigátora kezd beleszokni a versenyzésbe, és ezeknek köszönhetően meg is szerezték Salgótarjánban, az 5-ös géposztály bronzérmét. Erről a futamról, valamint az idei év további terveiről beszélgettünk, Bartha Nándorral.

A Baranya Kupán célba tudtatok érni, de serlegek nem jártak a szereplésetekért, a kocsi pedig jó kondiban volt a mecseki megmérettetés után. Hogyan készültetek Salgótarjánra? Nem voltak ismeretlenek neked a nógrádi gyorsaságik.

Komlón sikerült rátalálnunk néhány apróbb hibára, amiket a két verseny között elhárítanunk. Új injektorokat, új trafósort kapott az autó, valamint kerestünk egy szent embert, akinél intéztünk rá egy áldást is. 🙂 Szerencsére minden meghozta a várt hatást, hiba nélkül teljesítettük a versenytávot Salgótarjánban, sőt, a verseny végén még dobogóra is állhattunk a kategóriánkban. Alig akartuk mindezt elhinni. 🙂

Milyen út vezetett ehhez a sikerhez, hogyan telt a Salgó Rallye?

Az első gyorsasági szakaszt, a nógrádi megyeszékhely belvárosában mi nem jártuk be a verseny előtt, mert a munkám miatt csak késve érkeztem meg a helyszínre. Inkább a vasárnapi pályákra koncentráltunk. A superspeciálon mentünk, amit láttam, az elért eredményünkön ez meglátszott, de nem estünk kétségbe. A másnapi pályákat jól ismertem, de azért lelkiismeretesen felírtuk mindet, tudtam mire számíthatok, esős és száraz időben egyaránt. Veres Pisti pedig megismerkedett a navigátorok szempontjából, az ország egyik legmunkásabb gyorsaságijával, a Zagyvaróna-Cereddel. Hibátlanul tette a dolgát, második nekifutásra még ügyesebb volt, mint elsőre, Komlón. A Salgó Rallye-n már hajtott is engem, ahol szükségesnek érezte. Ezen a technikás pályán persze nagyon jól jött a saját helyismeretem, ám ennek ellenére meglepett, hogy milyen jól sikerült az első gyorsaságink, vasárnap reggel. Mindenki tartott az éjszakai esőktől nedves pályától, a hosszú várakozás miatt elhűlt fékektől és gumiktól, én pedig azt mondtam, hogy a körülmények tükrében küldjük le, rendesen.

Meglett az eredménye az elméletnek, másodikak lettünk az 5-ös géposztályban, a kettes gyorson. Éreztem, hogy jó lehet, de erre nem számítottam. Cered után jött a két rövidebb, de tempósabb, nekünk kevésbé kedvező pálya, Vizslás és Sámsonháza. Az aszfalt már szinte száraz volt, de váltó rövid áttételének köszönhetően, így sem tudtunk 155 km/óránál gyorsabban autózni. Ennyi az autónk végsebessége. Ahol ettől gyorsabbak lehettünk volna, ott utaztunk és nézegettük a tájat. 🙂 Vigyáztunk a motorra, hogy nehogy felrobbanjon, amit nyertünk Cereden, azt a másik két gyorsaságin elbuktuk. De ezt bekalkuláltuk. Viszont olyan jó kis előnyt tudtunk kiépíteni a verseny közben, hogy egyre biztosabbnak láttuk a bronzérmünket. Előttünk egy percnyire elléptek Bencs Zoliék, nekünk is összejött annyi az üldözők előtt, nem kellett nagyon sietnünk már a végén. Még arra is maradt időnk, hogy a kilencedik szakaszon, Sámsonházán, a sötétedés ellenére lámpák nélkül menjünk végig. Kíváncsi voltam, hogy mennyire jó még a szemem, jól látok e a sötétben. Az eredmény jó lett, látok, megnyugodtam, van még pár évem ebben a sportban. A célban nagyon boldogok voltunk, örültünk a géposztályunk bronzérmének.

Nyíregyházán megismételhetitek ezt az eredményt, vagy akár javíthattok is rajta.

Megismételhetnénk, vagy javíthatnánk, de nem megyünk a Nyíregyháza Rallye-n, sőt a tervek szerint sehol máshol sem már, 2018-ban. A Szilveszter Rallye-t alapvetően nem tervezzük, de ha szponzort kell autóztatni, akkor megeshet, hogy ellátogatunk még a Hungaroring környékére, de máskülönben Salgótarján főterén, szeptember elején, nekünk kicsengettek az idei „tanévről”.

Rallye2.hu – Salánki Gábor

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük