Rallye2.hu
logo
…csak a Rallye2 -ről szól!

Hibján József: Hibáztam, de így sem volt rossz

Hibján Jocinak és Szurovcsák Pistinek a balszerencsével tarkított tavalyi futamok után idén végre kijött a lépés, két futamból kettőn célba értek, bár Miskolcon bekukkantottak az árokba is, amiért büntetésként súlyos másodperceket kaptak a nyakukba, és „leadóztak” két szép kupát. No ezeket szeretnék Jociék visszaszerezni hamarosan, az Iseum Rallye-n. Hibján Józseffel beszélgettünk a miskolci tapasztalatokról és a szombathelyi tervekről.

Az Eger Rallye-n végre sikerült hiba nélkül célba érnetek, az autó elméletileg jó állapotban várta a miskolci bevetést. Hogyan készültetek erre?

Azt láttuk előre a versenykiírásból, hogy nem lesz könnyű a dolgunk Borsodban, kemény körülmények, tempós, dobálós, csúszós és defektveszélyes pályák vártak ránk. De szerencsére tényleg nem volt szinte semmilyen műszaki problémánk. Kizárólag a kötelező dolgokat cseréltük ki, igazából csak alaposan átnéztük a Citroenünket, megsimogattuk, feltettük a trélerre és elvittük Miskolcra.

Milyen volt a versenyetek?

A Miskolc Rallye-t, a prológgal kezdtük, amit sikerült is a kategóriánkban a leggyorsabban abszolválni. A következő két napunk viszont már nem volt ennyire pörgős, mert nagyon hosszú, vontatott és fárasztó a program, ezért különösen örültünk, hogy be tudtuk fejezni, és célba sikerült érnünk a Miskolc Rallye-n. Sokat ültünk az autóban, rengeteg volt az etap, szombaton nagyon későn kerültünk ágyba, vasárnap pedig korán volt a riadó. A kezdés tehát nem volt rossz, a futam végén mégsem azt az eredményt könyvelhettük el, mint amire majdnem végig számítottunk. A dobogós helyekért csatáztunk, közel álltunk a bronzéremhez, volt rá reális esélyünk, hogy megszerezzük a géposztályunkban. Vasárnap, már nem sok volt hátra a versenyből, konkrétan az utolsó előtti Lyukóbánya-Parasznya szakaszon jártunk, amikor benéztem egy bal222-t és beestünk az árokba. Innen csak a nézők segítségével tudtunk kiszabadulni. Nem volt egyszerű a helyzet, mert sokáig húztak, toltak minket, de keményfából faragták a segítőinket, köszönjük, hogy nem adták fel a küzdelmet, így célba érhettünk és pontokat menthettünk.

Az én hibám volt a kicsúszás, amit az eredményezett, hogy rossz szögből támadtam meg a kanyart. Emiatt estünk vissza a géposztályunk ötödik helyére, a dobogó alsó fokáról. De azt mondom, hogy nem rossz ez így sem, nem csüggedünk, nem keseredtünk el, mert újabb versenyt sikerült a célban befejeznünk. Nagyon sokat kinlódtunk a kocsival, rengeteg futamot fejeztünk be idő előtt 2017-ben, idén pedig kettőből, kétszer sikerült átgurulni a céldobogón. Úgyhogy kezdhetünk gyanakodni, hogy az autónk végre újból összeállt. Bízunk benne, hogy ez a tendencia a Szombathely Rallye-n sem változik meg, és ott is minden rendben lesz.

Ezek szerint ott lesztek az év első murvás futamán…

Természetesen. Már három héttel a verseny előtt gőzerővel készülünk, éppen a futóművet építjük át aszfaltról murvára. Szombathelyet, mint várost is nagyon kedveljük. Igyekszünk majd gyorsak lenni, mert a miskolci eredményünktől többet várunk magunktól a vasi pályákon. Ha egy picit jobban figyelünk, mint Borsodban, akkor szerintem gond nélkül fogjuk tudni tartani a géposztályunkban, a célig az egyik dobogós helyet.

Rallye2.hu – Salánki Gábor

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük