A tavalyi ezüstérem után ismét jutott egy kettes szám Fróna Janinak és Magyar Zsoltinak Egerben, de ennek már nem örültek annyira, mint az őszi kettesnek, mert ez, az évadnyitó Eger Rallye-n azt jelentette, hogy sajnos csak ennyi szakaszon tudtak autózni a tiszaújvárosi srácok. Jelenleg nagy munkában vannak, új motor épül a Hondájukba, mert a Miskolc Rallye-n, hazai környezetben számukra szinte kötelező lesz a részvétel. Fróna Jánossal beszélgettünk.

Tavaly szenzációsan sikerült az egri versenyetek, igazából csak a szerencsén múlt, hogy nem ti nyertétek a géposztályt és azzal az éves bajnoki címet. Télen sokat dolgoztatok az autón, vagy csak matricát cseréltetek tavaszig?

Sokat foglalkoztunk vele, mert részt vettünk a Szilveszter Rallye-n és oda építettünk egy új motort, amit decemberben ki is próbáltunk. Egészen jól muzsikált Mogyoródon. Azt gondoltuk, hogy Egerben sem lehet gond, és műszaki hiba nélkül érünk újra célba. Az őszi második helyünkkel ezúttal is kibékültünk volna, a 7-es géposztályban.

Most viszont nagyon nem így alakult a versenyetek…

Az biztos. Tesztelni nem voltunk, de otthon kipróbáltuk azért az autót, semmilyen hibát nem észleltünk. Az első szakaszon teljesen jó volt a Hondánk, inkább mi spóroltunk a tempóval, a hideg aszfalttal ismerkedve autóztunk. Aztán a második szakaszon, már bátrabbak voltunk, éreztük, hogy a gumik teszik a dolgukat, van tapadás, jobban siettünk, mint az egerbocsi gyorsaságin. Mondhatom, hogy tudásunk legjavát adva, 100%-on autóztunk. De egyszer a hármas hengerből furcsa hangok törtek elő, mint később kiderült, a hajtókar szeretett volna szétnézni a motortérben, és kikönyökölt a motorblokk oldalán. Az utolsó lassítótól gyalog toltuk ki a kocsit. Ennyit bírt az új motor. Érdekes pillanat volt, amikor a felrobbanó motorból az összes füst betódult az utastérbe. Izgalmas volt nulla látótávolságnál, 160-170 km/óra környékéről megállítani a kocsit, anélkül, hogy összeakadjunk valamivel. Köszönjük a csapatunknak a gyors mentést, a szponzorainknak pedig a segítséget.

Csak Egerre állított meg titeket ez a balszerencsés eset, vagy a számodra mumus, miskolci futamot is kihúzta a versenynaptáratokból?

A miskolci futamra készen lesz új motor, az Eger Rallye után néhány nappal már sorra érkeznek hozzá az alkatrészek, addigra össze fogjuk rakni az erőforrást. Szeretnénk egy úttal egy másik váltót is beszerelni. Tavaly szerencsére megtört az átok a hazai versenyünkön, egészen jól sikerült a miskolci futamunk. Erre korábban nem igazán volt példa. Remélem ez a jó széria az idei esztendőben is folytatódik, mert szeretnénk maximálisan kiszolgálni és megörvendeztetni a várhatóan szép számmal kilátogató barátainkat, szurkolóinkat és ismerősünket a borsodi pályák mentén.

Rallye2.hu – Salánki Gábor

Ha tetszett a cikkünk kérlek oszd meg másokkal is!