Rallye2.hu
logo
…csak a Rallye2 -ről szól!

Ifj. Kanyik Antal: Mi nyertük az év utolsó gyorsaságiját

Fotó: Kacsándi Norbert

Ifj. Kanyik Anti és Nyirfás Julcsi számára változatosra és kalandosra sikerült a Szilveszter Rallye, miközben tanult és jól szórakozott a Peugeot-s duó a mogyoródi gyorsaságikon. Ennek és a szakaszgyőzelmüknek köszönhetően még kupák is jutottak volna nekik a céldobogón, de sajnos egyszer szó szerint keresztbe tettek neki az egyik kanyarban. Ifj. Kanyik Antallal beszélgettünk.

A Mikulás Rallye-t kihagytátok, mert áttételt cseréltetek, javítottatok, újítottatok több ponton is, a kocsitokon. Utólag hogyan látod? Jól sikerültek a munkák?

Nagyon vártuk már, hogy elkészüljön a váltónk, ami összességében jól sikerült, csak kisebb beállításokat kellett rajta elvégeznünk a Szilveszter Rallye-n. Ezt leszámítva tökéletesen működött minden, amihez hozzányúltunk az Eger Rallye után, elégedettek vagyunk a munkák eredményével és az autónkkal.

Mik voltak a terveitek a Szilveszter Rallye-val kapcsolatban?

Elsősorban tesztelni szerettük volna az újdonságokat, elvárások nélkül, természetesen jó hangulatban. Ezek voltak számunkra a legfőbb szempontok. Mondjuk mi más lehetett volna az elképzelés egy év végi buliversennyel kapcsolatban? 🙂 A rajt előtt még navigátort is kerestem, mert nem volt biztos, hogy Julcsi el tud kéreszkedni a munkahelyéről, de szerencsére sikerült, így vele vághattam neki a versenytávnak. Köszönöm neki, illetve a szponzorainknak, a családjainknak és a csapatunknak is ezt a versenyt, valamint az egész évet, mert nélkülük nem versenyezhettünk volna ilyen jókat 2017-ben.

Változatos eredményeket láthatunk a nevetek mellett a Szilveszter Rallye eredménylistáján. Milyen volt a versenyetek?

Csütörtökön eseménydús, pénteken izgalmas és gyors. A pályák tetszettek, szűk, a Rallye2-es versenyeken megszokottaktól alacsonyabb átlagsebességű gyorsaságikon autózhattunk az évad záró futamán. Ez nem is volt baj, mert régen autóztam már ezekhez hasonló épített pályákon, gyakorolni kellett az ilyen jellegű feladatokat. Az első gyorsasági után rögtön adtam a szervizcsapatnak egy kis munkát. Esett az eső és, ahol a formula 1-es pályán a sikán van, ott többen is túlcsúsztak, mi sem voltunk kivételek. Besokalltunk és átgázoltunk egy szalmabálán, vagy valami hasonló tereptárgyon. 🙂 Nem éreztük azt, hogy nagyon megütöttük volna az autót, de mégis lett egy picike lyuk a hűtőn és a fék hűtőcsövei is leszakadtak. Ennek nem örültünk, de a hűtőt végül megjavították a srácok, nem kellett kicserélni, kibírta a versenyt az eredeti hűtő egy ragasztással. A második szakaszon utolértünk egy elakadásjelzővel guruló autót. Azt hittük, hogy elengednek minket, Julcsinak már mondtam is, hogy nyomja a dudát, de az előttünk haladók egy szűk, jobbos visszafordítóban inkább még a kéziféket is berántották a látvány kedvéért, ám beforogtak. Mi nem erőltettük az előzést, nem bujkáltunk, az árokban nem fértünk volna el. Kezdtek rendeződni a dolgok a pályán, de nem tudtam rükvercet kapcsolni, le kellett állítani, majd újra kellett indítani az autót, ezzel pedig végleg elment a versenyünk. Bár, mint mondtam, nem foglalkoztunk különösebben az eredménnyel, de mégis oda-oda pillantottunk az órára.

Fotó: Kacsándi Norbert

Pénteken reggel már ideálisabbak voltak az időjárási körülmények, jókat mentünk a ring külsőn és a ring belsőn is, sőt gyorsaságit is tudtunk nyerni a géposztályunkban. Az év legutolsó szakaszán mi voltunk a leggyorsabbak a kategóriánkban. A csütörtöki nyolcadik hely után, a negyedikig kapaszkodtunk föl és 4,4 másodperccel maradtunk le a végén, a dobogóról, Hoffer Zsoltiék mögött, gratulálunk nekik. Jól éreztük magunkat, remek verseny volt, de rájöttem, hogy esőben még tanulnom kell ezt az autót. Ez volt a Szilveszter Rallye legnagyobb tanulsága a számomra. Idén először szerepelt egy versenyen két páros is a Kanyik Motorsport színeiben. A Horváth Mátyás-Kalapács Zsolt duó is a kategóriája negyedik helyén ért célba a Fiat Seicentojával. Érdekesség, hogy ez volt a srácok első komolyabb versenye. Gratulálunk nekik!

Hogyan tovább? Amikor legutóbb 2018-ról kérdeztelek, akkor bizonytalan voltál még a jövő évvel kapcsolatban…

Ezt a kérdést a Szilveszter Rallye-n is többen feltették nekünk. Most sem sokkal jobb a helyzet, mint a legutóbbi beszélgetésünkkor. Bár azóta megjelent az RVSZ következő évi tervezete, de okosabbak nem igazán lettünk tőle. Nagyon várnánk az illetékesektől a terveket, a Peugeot kupával kapcsolatban is. Hallani mindenfélét róla, de konkrétumok továbbra sincsenek. Egyelőre ott tartunk, hogy tartjuk a kapcsolatot, keressük egymást az ellenfelekkel, márkatársakkal és le fogunk ülni, beszélgetni, hogy közösen megvitassuk, hogy merre tovább. Mi külföld felé, a Mitropa kupa felé is kacsintgatunk, de egyelőre nem véglegesítettük az elképzeléseinket. Mennénk szívesen itthon is, az ORB és a Peugeot kupa is szimpatikus nekünk. Amint biztossá válnak a dolgok, mi is meghozzuk a végső döntésünket. Minden kedves szurkolónknak, barátunknak és segítőnknek boldog Újévet kívánunk!

Rallye2.hu – Salánki Gábor

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük