Kolencsik Balázs számára a műhelyben és nagyon sok munkával telt a 2017-es esztendő, versenyezni egyáltalán nem tudott a miskolci pilóta, de a jelek szerint érdemes volt rá várni majdnem másfél évet, mert 2018-ban a megszokott Villám McQueen-es dizájnnal, ám egy vadonatúj versenyautóval fog visszatérni a Rallye2 Bajnokságba. Erre pedig a Szilveszter Rallye-n kezdi meg Balázs a felkészülést, újra Kemény Zsoltival a jobb1-ben. Kolencsik Balázzsal beszélgettünk.

Régen, egész pontosan a 2016-os Székesfehérvár Rallye-n láttunk titeket utoljára a pályán. Mivel telt az elmúlt másfél évetek?

Rengeteg munkával és egy vadonatúj autónak, egy Peugeot 207-esnek az építésével. Jelenleg ott tart a projekt, hogy 95%-ban elkészültnek mondhatjuk az autót, amin megtartottuk a 106-osunkon látható, sokak által kedvelt Villám McQueen-es dizájnt. Külsőre nem sokat változtunk, aki eddig megismert minket a gyorsaságikon, az ezután is meg fog ismerni azonnal. 🙂 A maradék 5%-nyi munkát is igyekszünk gyorsan elvégezni, hogy minél hamarabb elkezdhessük tesztelni az autót. A programozással, a futómű beállításával és egyéb apróságokkal vagyunk elmaradva. Ha nem kellett volna egy hónapig vidéken dolgoznom az elmúlt időszakban, akkor akár már a Szilveszter Rallye-n is bemutathatnák az új Peugeot-kat a közönségnek.

Mit lehet tudni erről az új kocsiról és mit vártok tőle?

Mint mondtam, egy Peugeot 207-esről van szó, amit a P12-es géposztály szabályainak megfelelően építettünk meg. A régi autónk motorját, váltóját és egyéb alkatrészeit átköltöztettük bele, a 106-os karosszériáját pedig jelenleg is árulom. Számadatokkal, mérőpados eredményekkel, lóerővel és Nm-ekkel még nem szolgálhatok, de mindenképpen gyorsulni szeretnénk a 106-ossal elért eredményeinkhez képest. A 106-os könnyebb és ezért valamennyivel biztosan fürgébb volt, de a jobb futóművel és a szélesebb, hosszabb tengelytávval nagyobb kanyarsebességre, jobb stabilitásra és ezzel gyorsulásra számítok a 207-esben. Hamarosan elkezdjük a teszteket, aztán az első éles versenyen ki fog derülni, hogy jól gondoltam e a dolgokat.

A Szilveszter Rallye-n már ott lesztek. Mik a tervek?

Ilyen hosszú kihagyás után csakis a visszarázódás, a versenytempó újbóli megszokása és a jó kedv lehet az elképzelésünk. Ha hamar szeretném elkapni a fonalat a teszteken, akkor a Szilveszter Rallye-n ügyesnek kell lennem. Ebben Kemény Zsolti lesz a segítségemre a mogyoródi pályákon. Egy elég régen nálunk lévő Honda Civic-el fogunk elrajtolni az év utolsó versenyén. Sok Szilveszter Rallye-n vettünk már részt, és voltunk a kategóriában bronz, ezüst, sőt aranyérmesek is. Most nem hinném, hogy ilyen kitűnő eredménnyel érünk majd célba, – bár nem bánnánk – de ha jó hangulatban gurulhatunk át a céldobogón, és kocsikázunk egy nagyot, illetve ráérzünk a versenyzés ízére, akkor mi már elégedettek leszünk a verseny végén.

Aztán pedig Egerben találkozunk majd?

Ez a terv. Az Eger Rallye-ig szeretnénk alaposan kipróbálni, megismerni, beállítani és 100%-os állapotba hozni az új autót. Korábban, a kategóriánkban egészen elől autóztunk és az abszolút értékelésben is bele tudtunk szólni az élmezőny csatájába. Néha elérhető távolságban voltunk a futamgyőzelemtől is, csak elpártolt tőlünk a szerencse. 2018-ban teljes évadot tervezünk a Rallye2 Bajnokságban, és harcolni akarunk a P12-es géposztály bajnoki címéért. A korábbi eredményeink alapján szeretnénk, ha az összetettben is újra az élmezőnyhöz tartozhatnánk, de ehhez, az elmúlt év Rallye2-es változásait látva sokat kell fejlődnünk. Mi azon dolgozunk, hogy képesek legyünk erre.

Rallye2.hu – Salánki Gábor  

Ha tetszett a cikkünk kérlek oszd meg másokkal is!