A júliusi Veszprém Rallye óta igaz egy centit nem ment a versenyautójával Baksai Laci, de mégis nagyon sokat foglalkozott a Zsigulival. Ennek, és a sok-sok ráköltött Deákigazolványnak köszönhetően szinte teljesen megújult a Ladája, amit ezentúl a P12-ben fog hajtani a pilóta. A puding próbája az evés, Laci autójáé pedig a Szilveszter Rallye lesz, ahol Erdei Zolival pusztítják majd a Hungaroring környékén a jófajta versenybenzint. Baksai Lászlóval beszélgettünk. 

A Veszprém Rallye-n láttunk titeket utoljára autózni, azóta mi történt veletek?

A veszprémi futam után minden tekintetben nagyon elegem lett a kocsiból. Azon a téren pedig különösen mérges és csalódott voltam, hogy a gondoskodásunk, valamint a ráköltött – igen jelentősnek nevezhető mennyiségű – készpénz ellenére, minden rettenetesen rossz állapotban volt az autónkban. Le kellett ülni és venni kellett egy nagy levegőt, ahhoz, hogy higgadtan átértékeljük a lehetőségeinket. Mindeközben a márkatársaim erőteljesen győzködtek arról, hogy hagyjam már a fenébe ezt az A csoportos vonalat, amit eddig erőltettem. Ennek az lett az eredménye, hogy Kasza Zoltán keze munkája által született egy új motor a Ladánkba, amivel ezentúl a P12-es  kategóriába fogunk nevezni, és a Szilveszter Rallye-n mutatkozunk be vele. Egyelőre csak száraz számadatokat tudok elárulni az új erőforrásról: 180 lóerő és 190 Nm. Tudom, hogy van olyan Lada motor, ami ettől még többet tud, de nem vagyok elégedettlen, szerintem nagyon is jól sikerült. Remélem a verseny után is ezt mondom majd. A motoron kívül még elég sok mindent javítottunk, felújítottunk és leellenőriztünk a Ladánkon, mert összességében katasztrofális állapotban volt.

Mit vártok a Szilveszter Rallye-tól?

Első körben azt, hogy megismerkedjünk a megújult Ladánkkal. Eddig egy centit nem gurultam az új kocsival, a verseny előtt jó lenne legalább a közút adta lehetőségek keretein belül kipróbálni az új motort és az egyéb fejlesztéseket, de ezzel együtt is, az első szakaszon fogom élesben vezetni és tesztelni a kocsit. Erdei Zoli diktálja majd ezúttal is az itinerem.

Ismerkedés, bohóckodás?

Ja, ja. Mindketten megvettük már a megfelelő méretű Tena lady-t. 😀 Kemény buli lesz. Nyerni akarunk. 😀

Oké, győzni mentek a Szilveszterre, de hogyan tovább utána?

Képlékeny a 2018-as évünk. Az már aránylag most is biztosnak látszik, hogy akárhol is megyünk jövőre, teljes évadot biztosan nem fogunk autózni. Elég sokan az ORC felé kacsintgatnak a Rallye2 Bajnokság ladásai közül, minket is csábítgatnak. Az év első versenyén mi még nem állunk rajthoz, lesz lehetőségünk megfigyelni, hogy ki hová nevez és ennek függvényében döntjük majd el, hogy mit és hol szeretnénk alkotni 2018-ban. Egyelőre még nem tudjuk, ám a két murvás futamon mindenképpen szeretnénk részt venni, az nem lehet kérdéses.

Hogyan telik a Baksai család Karácsonya?

Valószínűleg a szokásos módon, minden a gyerekekről fog szólni. Mi, Bettivel január tízedike környékén szoktuk meglepni egymást valamivel, mert akkor már lemegy a karácsonyi őrület, és minden 80%-al olcsóbb, mint az ünnepek előtt. 🙂 A gyerkőcöknek természetesen nem Vízkereszt után jön a Jézuska, ők sok meglepetést találhatnak majd december 24-én, a karácsonyfa alatt. Húzós éven vagyunk túl, még ha nem is sokat versenyeztünk. De rengeteg volt a munka. Két ünnep között ezért szeretnénk, ha fordulna a kocka! Karácsony és Újév között kizárólag pihenni és versenyezni szeretnénk. 🙂 Mindenkinek boldog Karácsonyt és eredményes Szilveszter Rallye-t kívánunk!

Rallye2.hu – Salánki Gábor

 

Ha tetszett a cikkünk kérlek oszd meg másokkal is!