Nyilas Petire és Friedrich Lacira nagyon ráfért már egy sikeres és gondtalan versenyhétvége, hiszen sokszor hitték azt a fiúk, hogy egy ilyenen vesznek részt, de elég sokszor csalódniuk kellett, mert hol ezért, hol azért nem sikerült jó eredményt elérniük. Egerben viszont végre kijött a lépés nekik és magabiztos győzelmet arattak a 2WD kupában, ami szép és jó, de az év végi bronzéremhez mégis kevésnek bizonyult. Nyilas Péterrel beszélgettünk.

Három hónapotok volt a felkészülésre a Baranya Kupát követően. Mivel telt ez nektek?

Versenyezni nem voltunk sehol, az autóra kellett némi időt fordítanunk. A váltónknak lett Komlón egy kisebb hibája, amit igyekeztünk minél hamarabb kijavítani, mert izgatottan készülődtünk a Budapest Rallye-ra, de az, mint tudjuk elmaradt. Ám a felkészülésünk már augusztus végén teljes volt, nem kellett sokat foglalkozni a Hondánkkal az egri rajtot megelőzően. Sokat pihent a kocsink a garázsban. Két nappal azelőtt, mielőtt elindultunk az évzáró futamra elővettük, leporoltuk, biztos, ami biztos átnéztük és csak ezután keltünk útra a Hondánkkal.

Nem az első egri kirándulásotok volt a mostani. Hogy sikerült a hétvégétek?

A pályák ismerősek voltak. Nem ebben az irányban, de már autóztunk rajtuk. Nekem tetszenek az egri gyorsasági szakaszok, mindig is kedveltem őket.  Egyedül a terpesi szakasz hosszú, lobogós vége nem jött be. De nem is az volt a fő feladatunk, hogy az egri pályákat elemezgessük, hanem a 2WD kupa év végi harmadik helye volt a tét, azért akartunk harcba szállni. Egy kis szerencsével és kitűnő teljesítménnyel még oda érhettünk volna a dobogó alsó fokára. Ám leginkább csak a jó hangulatú autózásra akartunk törekedni, hiszen bőven kijutott nekünk idén a kudarcból is, amit szerettünk volna némileg elfeledni. Ehhez a szép, őszi idő is hozzájárult. Tudtuk, hogy Szepesi Marciék most is kemény ellenfelek lesznek, ők mindig nagyon jók, nagy meccsre készültünk velük. Nem is okoztak csalódást a márkatársaink, mert az első körben két szakaszt nyertek ők, egyet pedig mi, úgyhogy 2,8 másodperccel vezettek az első kör végén. Mi sem óvatoskodtunk, már Egerbaktán durr bele, azonnal tapostuk keményen a gázt. De a negyedik szakaszon megállt Marciék autója, ezt mi nagyon sajnáltuk. Miután elgurultunk mellettük azonnal visszább vettünk a tempóból, és igyekeztünk megőrizni az első helyünket. Figyeltük a mögöttünk jövők eredményeit és ehhez mérten bántunk a gázpedállal. Nem szerettük volna túlhajtani az autót, nem akartunk megforogni, mivel egy remek eredmény volt kilátásban a futam végére. De a trafó így is megadta magát a második szervizpark bejáratánál. Úgy kellett betolni a kocsinkat a szervizbe, ami jó kis súlycsökkentés volt nekünk. De a csapatunk megoldotta a problémát és még szerencsénk is volt az eset során, mert ettől jobb helyen aligha történhetett volna ez az eset. Az utolsó két szakaszon már minden rendben volt. Miután kiestek Marciék teljesen felesleges lett volna a 6-os géposztály elejével versengenünk, más kategória a mi autónk. Így is tempóztunk, de kizárólag a beosztásra és a biztos győzelemre törekedtünk a 2WD kupában. Ezt sikerült kiharcolnunk, aminek örültünk és teljesen elégedettek voltunk a versenyünkkel. Év közben pont erre vágytunk, amit most Egerben megkaptunk. Meccselni folyamatosan a 2WD kupa élmezőnyével. Ám az eredmények alakulása miatt a győzelmünk is kevés volt ahhoz, hogy az év végén részt vehessünk a Rallye Szakág díjátadó gáláján. Hiába nyertünk Egerben, nem sikerült megszereznünk a bronzérmet.

Mit hoz a Télapó? Mikulást vagy Szilvesztert?

Egyiket sem. Nem szeretek elsőkerekes autóval murván menni, a Mikulás Rallye itt esett ki. A Szilveszter Rallye idején pedig a navigátorom, Friedrich Laci nem lesz itthon, úgyhogy tervbe sem vettük egy percre sem. Inkább a jövő évre készülnénk és izgatottan várjuk az új RVSZ-t, és ahhoz mérten szeretnénk megkezdeni a felkészülést a 2018-as évünkre. Ez akár még egy autócserét is jelenthet, de erről természetesen csak azután fogunk dönteni, miután minden kétséget kizáróan kiderül az összes szabály, terv és módosítás a Rallye2 Bajnokság jövő évével kapcsolatban.

Rallye2.hu – Salánki Gábor

Ha tetszett a cikkünk kérlek oszd meg másokkal is!