Rallye2.hu
logo
…csak a Rallye2 -ről szól!

Tervek kipipálva

A Gondi Motorsport csapatát két páros képviselte az Eger Rallye-n. Amíg Tamás Gergely és Eperjesi Péter az új Renault Twingo R2-es versenyautóját szerette volna minél jobban megismerni, és tesztelni, addig Gondi Csabára és Buza Zsuzsára komoly csaták vártak, mivel számukra a 7-es géposztály év végi bronzérme volt a tét Egerben.

Két sprintversenyen tudta eddig kipróbálni Renault Twingo R2-es versenyautóját Tamás Gergely, akinek az első éles bevetésen, új navigátor, Eperjesi Péter olvasta az itinert az egri pályákon. A Gergely számára a navigátoron kívül a Pirelli gumik és a pályák is újdonságot jelentettek, mert ő Egerben is élt, de gyakorlatilag szinte soha nem járt még utcai autóval sem korábban a mátrai pályákon. A miskolci és bükki pályákon járatos inkább. Ennek ellenére a srácok élvezték a hazai, de mégis idegen szakaszokat. Tetszett nekik, hogy pokoli tempóval száguldhatnak a jó minőségű szakaszokon. A pilóta szerint éppen ezért sokkal több ilyen versenyen kellene rajthoz állniuk, mert rengeteget lehet fejlődni egy-egy ilyen megmérettetés alkalmával. A tempós kanyarokban és féktávokon érezte azt, hogy mindenképpen tanulnia kell még ezekről a feladatokról. Szerencséjére, az autó korábbi tulajdonosa, a Rallye2 Bajnokság idei abszolút bajnoka, Csomós Miklós rengeteg hasznos tanáccsal látja el Gergelyéket a tanulás során.

– A tempós kanyarokat bátrabban el kell vállalnunk, a féktávokon pedig további másodperceket találhatunk, ha elhisszük azt, hogy mire képesek a gumiabroncsok és az autónk. Ezek az R2-es autók a bátorságról szólnak. Nem mondom, hogy nem vagyok elég bátor vele, de alaposan ki kell ismernem a Twingo-t minden helyzetben – összegezte az egri tapasztalatait Tamás Gergely. A páros versenyét csak kisebb kalandok színesítették. A második szakaszon, Terpesen, hirtelen szinte átláthatatlanul bepárásodott a szélvédő. Lehúzták az ablakot, fűtötték is a szélvédőt, de a pára nem akart eltűnni. Jó pár másodpercet elvesztegettek azzal a fiúk, mire rájöttek, hogy nem belülről, hanem kívülről csapódott le a pára egy szempillantás alatt a szélvédőre. Ezen kívül az egerbocsi elágazásnál volt még egy kis kalandjuk, amikor a pilóta túlhúzta a kéziféket és majdnem megforogtak, ám végül sikerült kontrolálnia a helyzetet. Ha ez a két eset nincs, akkor talán egy hellyel előrébb végezhettek volna a géposztályban, de összességében ez lényegtelen, mert a fő célt, azt, hogy célba érjenek és sokat tanuljanak, maradéktalanul megvalósították a srácok, így boldogan ünnepeltek a Dobó téri célban.

Gondi Csabáék legutóbb a Székesfehérvár Rallye-n álltak rajthoz – ezüstérmet szereztek – és akkor fölkapaszkodtak az éves értékelésben a dobogó alsó fokára. Azonban június óta, az ellenfelek a Veszprém Rallye-n és a Baranya Kupán is szorgosan gyűjtögették a pontokat, ezért Csabiék visszaestek a bajnokságban. Az Eger Rallye-n volt az utolsó lehetőségük, hogy visszaszerezzék korábbi pozíciójukat, amihez minimum a harmadik helyen kellett célba érniük. A kezdés mégsem sikerült túl jól, mert Csaba nagyon rosszul választott gumikat a hideg aszfaltra. Rettenetesen csúszkált alattuk a kis Citroen Saxo, kilinccsel előre, látványosan érkeztek a kanyarokba, alig lehetett úton tartani a kocsit, így a szervizbe érve az első dolguk a kerékcsere volt. A Hankook mérnökei személyesen is segítettek nekik az ideális gumik kiválasztásánál, ennek köszönhetően Egerbaktán azonnal második időt futottak, amivel fölkapaszkodtak a verseny eredménylistáján, a hőn áhított dobogós helyre.  Ezt a verseny végéig már ki sem adták a kezükből, pedig az ötödik gyorsasági szakaszon az átbeszélő hibája miatt nem is hallotta a pilóta, a navigátort és egy lassító előtt elmérte a féktávot. Beestek az árokba, de komolyabb sérülés nélkül megúszta az autó ezt a kis kicsúszást.

– A körülményekkel maximálisan elégedettek voltunk, tetszettek a pályák, valamint a rendezés is. Azt sem bántuk, hogy a novemberi időjárás a barátságosabbik arcát mutatta meg nekünk az Eger Rallye hétvégéjén, úgyhogy ha kalandosan is, de sikerült megvalósítani a terveinket – mondta a célban Gondi Csaba. A Gondi-Buza duó tehát az év végi értékelésben is dobogóra állhat, így Zsuzsira és Csabira, december 2-án még vár egy budapesti kirándulás, ugyanis ekkor vehetik majd át, a 7-es kategória éves harmadik helyéért járó kupákat.

Rallye2.hu – Salánki Gábor

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük