Rallye2.hu
logo
…csak a Rallye2 -ről szól!

Fróna János: Nem számítottunk erre a győzelemre

Fróna Jani álmában sem remélte, hogy ennyire szenzációsan sikerül a Baranya Kupájuk, de a verseny végén, az éves értékelés élén álló páros mögött találta magát, miután Szaniszló Annával a jobb1-ben győzni tudtak a 7-es géposztályban, és a 2WD kupában is. Aztán, hogy ez a pontcunami mire lesz elég? Az a Budapest Rallye-n kiderül. Fróna Jánost kérdeztük.

Salgótarjánban láttunk titeket utoljára versenyezni. Sok idő telt el azóta, mivel foglalatoskodtatok a két futam közötti négy hónapban?

Versenyzés és felkészülés szempontjából semmivel. Éltük a hétköznapok dolgos életét. A Baranya Kupára sem készültünk különösebben, sőt nagyon sokáig az is kétséges volt, hogy lesz e egyáltalán navigátorom, mert Magyar Zsolti barátom elutazott nyaralni, így pótolni kellett. Az autót szerdán kezdtem el felkészíteni, ami annyiból állt, hogy lemostam, felraktam rá a lámpasort, felálltam a trélerre és elindultunk Komlóra. A pályabejárást megkönnyítette, hogy ismerősek voltak a gyorsasági szakaszok, alapvetően jól sikerült őket felírni, de egy-két apróbb hibát vétettünk benne, amit menet közben kellett javítani. Annával jó volt együtt dolgozni, köszönöm, hogy segített Zsoltit pótolni, tökéletesen helyt állt a jobb1-ben.


Mégis kalandosan kezdődött a szombati napotok. Milyen volt a versenyetek?

A pénteki nap az összeszokásról szólt. Én még soha nem mentem női navigátorral, furcsa volt, hogy egy hölgy diktálja nekem az itinert, meg kellett szoknom Anna hangját. Kértem is, hogy beszéljen egy kicsit mélyebben, (Te mond, hogy rablótámadás, a te hangod mélyebb – a szerk. 🙂 ) mert nagyon koncentrálni kellett arra, amit mond. Emiatt hibáztam is Zobákon. Az első szakaszon negyedikek lettünk a géposztályban, a prológon sikerült nyernünk, majd egy kategória harmadik hellyel a második helyen zártuk az első napot. Szombaton reggel, Hetvehelyen, a töttösi elágazásban kicsúsztunk sajnos. Évekkel ezelőtt Guzi Jani barátom elmagyarázta, hogy hogyan kell kifordulni, hova engedem, honnan kezdem, ebből természetesen semmi nem jutott az eszembe. Megérkeztünk tempósan, a poron kezdtem el fékezni, esély sem volt lassulni, becsúsztunk a szemközti árokba. Az árok nem volt mély, de lefulladt a kocsi, nem indult be, a nézőknek és Szabó Zsoltiéknak köszönhetően állhattunk vissza a versenybe. Ott dőlt el, hogy elsők lettünk végül a célban, mert ha nem segítenek, biztosan nem érünk be mi sem. Köszönjük szépen! Ezután elkezdett erőteljesen fogyatkozni a géposztályunk, a negyedik szakasztól kezdve egyedül maradtunk a 7-es kategóriában, így magunkkal versenyeztünk, a saját, előző körben mért időinket nézegettük, ezekhez képest gyorsultunk. Volt, hogy fél percet adtunk saját magunknak. Kétszer hibáztunk mindössze, de technikailag teljesen jó volt a komlói hétvégénk. Győztesként értünk célba, amire a rajt előtt még álmunkban sem gondoltunk. A power stage maximális pontjai is a miénk lettek, óriásit léptünk előre a bajnokságban és a 2WD kupában is.

Konkrétan akkorát, hogy Szepesi Marciék egyetlen kihívói lesztek a bajnoki címért a Budapest Rallye-n. Már, ha ott lesztek…

Az volt a célunk, Annával ezt meg is beszéltük, hogy annyi pontot szeretnék gyűjteni, hogy az év végén fel tudjunk állni a géposztályunk dobogójának a harmadik fokára. Ehhez képest most matematikailag esélyünk van a bajnoki címre is, ám nem hiszem, hogy Szepesi Marciékat – ha nincs gondjuk – le tudnánk győzni, de a rallyeban bármi előfordulhat. Ha a második, vagy a harmadik helyet megszerezzük az év végén, akkor mi teljesen boldogok leszünk. Kizárólag örömautózni szeretnénk a Budapest Rallye-n. A Pilisben nem emlékszem, hogy versenyeztem volna valaha, szerintem ismeretlenek lesznek a pályák. De az elmúlt 15 évben mentem már annyi gyorsaságin, hogy lehet azonnal ráismerek valamelyikre, amint elkezdjük a pályabejárást. Ki tudja? Lehet minden szakasz itt van a fejemben, csak még én sem tudok róla. 🙂

Rallye2.hu – Salánki Gábor

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.