Kaltenecker Balázs és Koszta Viktor élete első versenyét teljesítette új, 208-as Peugeot-jával a Baranya Kupán, és nem csak a külső szemlélőket, hanem önmagukat is alaposan meglepték a célban, hiszen szenzációs eredménnyel zárult a bemutatkozó futamuk. Balázsék Budapesten biztosan nem lesznek ott, az évzáró futamon, de a Mecsek Rallye-n tovább szeretnék tanulni a 208-ast, hogy jövőre, az ideitől akár jóval több Rallye2-es versenyen vehessenek részt. Kaltenecker Balázzsal beszélgettünk.  

Régen láttunk titeket a Rallye2 Bajnokság mezőnyében. Mivel telt az időtök, és honnan szereztétek, a Peugeot 208 R2-es versenyautótokat?

Az autó az enyém, csak bérbe van adva és nem tudtuk eddig kipróbálni versenykörülmények között. Az Peugeot-nk, egyébként vadonatúj, és a Topp Cars csapata készítette fel nekünk a Baranya Kupára, amiért sok-sok köszönettel tartozunk a csapatnak, mert teljesen tökéletes volt a kocsi. Szerettünk volna mindenképpen menni vele, nagyon vártuk már, hogy mi is használhassuk az autót. Most végre sikerült. A teszten kezdtük meg az ismerkedést, ezért nem is fogalmaztunk meg túl nagy vágyakat, vagy követelményeket magunkkal szemben a versenyre. Mindösszesen jól szerettük volna érezni magunkat, és törekedtünk a biztos célba érkezésre.

Pénteken kezdődött el a Baranya Kupa érdemi része. Milyen volt számotokra az az este?

A gyorsasági szakaszok közül mindkettő nagyon tetszett, de a prológot szívesen mellőztük volna. Ha azt kihagyjuk, akkor azt mondom, hogy nagyon jó volt a pénteki napunk. Az esti, hosszabb gyorsasági szakasz, amelyiknek Hosszúhetény volt a vége, nekem kifejezetten tetszett. Jól kitalálták a szervezők, hogy a Vasas-Zobák gyorsaságit összekötötték Hosszúheténnyel. Ez egy remek ötlet, és egyben új pálya volt.

A jól sikerült bemutatkozás után gondolom, még szombaton reggel sem úgy keltetek fel, hogy a nap végén, dobogóra álltok abszolútban és a kategóriátokban egyaránt.

Egyáltalán nem. Szombaton a hatodik helyről kezdtünk neki a napnak, és továbbra is az autó tanulása, megszokása volt az elsődleges célunk. A nyárasvölgyi szakaszon arra számítottam, hogy az majd fekszik nekünk, ám ehhez képest, éppen ott nem jött ki a lépés úgy, ahogy azt előzetesen elképzeltük. Alsómocsoládon, 2006-ban mentem utoljára, de az akkor és most is nagyon tetszett. Szűk is, tempós is, dobált is, igazi rallye pálya. A verseny összességében teljesen kalandmentes volt, sem kicsúszás, sem megforgás, de még csak egy rossz féktáv sem borzolta a kedélyeket, mondhatni eseménytelenül teltek a gyorsasági szakaszok. Mindeközben pedig szépen, fokozatosan lopakodtunk felfelé az eredménylistán. A célban nemhogy elégedettek voltunk, kifejezetten meglepődtünk az eredményünkön, mert nem számítottunk rá, hogy ilyen jól sikerülhet nekünk a Baranya Kupa. Összetettben harmadikok, a géposztályunkban pedig ezüstérmesek lettünk, aminek nagyon örültünk.

A sikereken felbuzdulva, a Budapest Rallye-n láthatunk esetleg titeket?

Sajnos nem. Nem tudunk rajthoz állni az évzáró Rallye2-es futamon. Ellenben a Mecsek Rallye-n szeretnék ott lenni. A Mecsek Rallye egy újabb tökéletes teszt lehet a számunkra, ismerős, hazai pályákon. Fontos lenne, hogy tovább tanuljuk az autót, mert jövőre egy kicsit komolyabban szeretnénk vele versenyezni. Akár még egy teljes év is szóba jöhet, a Rallye2 Bajnokságban.

Rallye2.hu – Salánki Gábor

Ha tetszett a cikkünk kérlek oszd meg másokkal is!