dijatado-unnepseg-racingshow-2016-rallye2-salanki-gabordsc_00271Jókedv, móka és sok versenykilométer. Ezeket a célokat tűzte 2016 elején, az Eger Rallye rajtja előtt a zászlajára Gyöngyösi Marci és Kollár Karcsi, de nem csak ezeket teljesítette az opeles duó, hanem végül egy géposztály harmadik helyet is sikerült bezsebelniük a srácoknak az év végére. Pedig sokszor nem volt könnyű a dolguk, mert az Astra általában mindig az utolsó percben makacsolta meg magát. Hol váltót, hol pedig motort kellett szereznie és cserélni Marciéknak az éj leple alatt, hogy reggel ott lehessenek a rajtnál. Az izgalmas és olykor több, mint kalandos évükről Gyöngyösi Marcellt kérdeztük.

Rallye2.hu: Nem fogalmaztatok meg túl nagy terveket az év elején, mindössze a jó hangulatért és remek hétvégék reményében vágtatok neki az idei Rallye2-es bajnokságnak, legalábbis általában ezt mondtad a versenyek előtt. Titkon nem vágytatok mégis valami szép eredményre?

Gyöngyösi Marcell: Tényleg, abszolút nem volt semmiféle eredményre irányuló vágyunk, netán elképzelésünk. Kizárólag annyi volt a tervünk, amit a kérdésben már elmondtál. A jó hangulatú hétvégék, minél több versenykilométer gyűjtése és a célba érkezés volt mindig az első számú vágyunk. Szerettük volna kitapasztalni, megismerni az autónkat, kijavítani a gyermekbetegségeit, erre volt is lehetőségünk, mert a hibák annak rendje, s módja szerint elő is jöttek. Ezektől függetlenül jónak mondanám az évet, mert minden versenyhétvégénken jól éreztük magunkat, a terveink ezen része maradéktalanul teljesült. Az pedig, hogy kupákat és az év végére még egy dobogós helyezést is sikerült begyűjtenünk, az csak a hab volt a tortánkra. Ezek nélkül is teljes lenne az évünk, ám természetesen nagyon örülünk a trófeáknak.

miskolc-rallye-2016-salanki-gabor_262

Rallye2.hu: Nem tudom mennyire neveznéd az Opelotok gyermekbetegségének a motort és a váltót, de azokkal rengeteget küszködtetek. Persze ezek a részegységek mindig gondosan „figyeltek” arra, hogy úgy romoljanak el a versenyek előtti órákban, hogy a csapatotoknak esélye ne legyen éjszaka pihennie.

Gyöngyösi Marcell: A váltóval kapcsolatos problémánk még most, az év végén sem oldódott meg igazából. A kulisszánk az teljesen használhatatlan. Jelenleg Molnár Zsolti barátunk segítségével próbálunk megoldást találni erre a kérdésre. Valószínűleg úgy fogjuk megcsinálni, mint, ahogy az ő Astrájukban is van. De ha ez elkészül, akkor már nem lesz N-es az autónk, ami alapvetően N csoportosnak épült, mivel korábban arról volt szó, hogy 2017-ben már nem mehetünk majd a Rallye2 Bajnokságban az A-s, 2000 köbcentis autókkal. Csak N-esekkel. Állítólag ez a szabály nem kerül bevezetésre, legalábbis nincs róla hír, ezért most egy kicsit bátrabban nyúlunk a kocsihoz. Valóban a motorral is volt gondunk. Konkréten a verseny előtti délutánon, este kellett motort szereznünk a semmiből és éjszaka beszerelni azt, hogy elrajtolhassunk. Voltak meleg helyzetek, de általában sikerült őket jól megoldanunk.

salgo-rallye-2016-rallye2-2016-rallye2-salanki-gabor_652

Rallye2.hu: Mi volt az évetek mélypontja és a legjobb pillanata?

Gyöngyösi Marcell: Arra, hogy a szombathelyi Iseum Rallye-n kiestünk és, hogy a Veszprém Rallye-n el sem tudtunk indulni, nem szívesen emlékszek vissza. A Baranya Kupán történtekre sem gondolok jó szívvel, mert még most sem értem igazából, hogy egy kétnapos versenyen miért nem lehetett szuperrallye-zni? Szintén negatívumként említeném a Székesfehérvár Rallye-n etappá nyilvánított négyes gyorsaságit, a Csákberényt, mert érthetetlen volt a számunkra, hogy a Rallye2 mezőnyén kívül mindenki gyorsaságiként teljesítette azt a pályát. A történtekre adott magyarázatot pedig nem igazán tudtuk elfogadni. Pedig lassan több autó áll rajthoz a Rallye2 Bajnokságban, mint az ORB mezőnyében. Ráadásul remek autóink és versenyzőpárosaink vannak a Rallye2-ben, azt gondolom, hogy régen volt ennyire erős és nívós a Rallye2 Bajnokság, mint amilyen 2016-ban. Nem tudom, hogy miért nem látják és ismerik ezt el egyesek és miért vagyunk továbbra is olykor mostohagyerekként kezelve?

baranya-kupa-2016-rallye2-salanki-gabor_601

Rallye2.hu: Annyi rosszról beszéltél már, hogy alig győztem leírni. 🙂 Mondjál légyszíves valami jót is! 🙂 Szóval: mi is volt 2016-ban számotokra a legkedvesebb emlék?

Gyöngyösi Marcell: Talán az Eger Rallye. Az volt az év első versenye, az első közös versenyünk, nagyjából hiba nélkül abszolváltuk a versenytávot. A másik pedig a Salgó Rallye volt. Ott már tudtunk úgy autózni, amit közelebbinek éreztem ahhoz, amit szeretnék magunkból és az autóból kihozni. A Salgó Rallye-ra különösen pozitívan gondolok vissza. No és természetesen az év végi harmadik helyezésünknek is nagyon örültünk a géposztályunkban, remekül éreztük magunkat a Rallye Szakág díjátadó ünnepségén, ez már tényleg csak a hab volt a tortánkra. A sok nehézségünk ellenére jónak mondhatjuk a 2016-os évünket, pozitív a véleményem az elmúlt szezonunkról. Köszönjük a segítséget a támogatóinknak, a szervizcsapatunknak és a Hevesi testvéreknek, mert mindannyian nagyon sokat tettek hozzá ahhoz, hogy az 5-ös géposztályban a dobogón zárhassuk az évet. Külön köszönettel tartozok Kollár Karesznak, a navigátoromnak, mert már az év elején is rengeteget segített az autó összerakásában és nagyon türelmesen végigcsinálta velem az egész versenyévet.

iseum-rallye-2016-rallye2-salanki-gabor_089

Rallye2.hu: Mi a helyzet a jövő évvel? Mi terveztek 2017-re?

Gyöngyösi Marcell: Szeretnénk maradni a kategóriánkban, bár most még nem látjuk tisztán, hogy meg lesz e a géposztályunk mindig biztosan és stabilan. Hallottunk olyan kategóriatársakról, akik lehet, hogy kategóriát váltanak, akad, aki az ORB gondolatával kacérkodik, ezért az idei évi létszámok alapján legtöbbször ketten lennénk az 5-ös géposztályban. Így pedig nem értékelnék a kategóriánkat. Lehet van olyan páros, aki hozzánk szegődne, de akkor is csak éppen meglenne a géposztályunk. Ha más nem lesz, akkor megyünk majd a P13-ban. A Rallye2 Bajnokság marad és egyelőre az Opel Astránk is marad. Volt olyan gondolatom, hogy Citroen C2R2-re váltunk, de gyorsan elhessegettem ezt az ötletet, igyekszek róla lebeszélni magam. 🙂 Próbálunk a mostani versenyautónkon még néhány változtatást eszközölni, aztán ezek vagy bejönnek, vagy nem. Ha nem, akkor majd elgondolkodunk a hogyan továbbon. Igazából úgy tervezzük a jövő évet is, mint az ideit. A célok nem változnak. Arccal a jókedv és a vidámság felé. Jókat eszünk, iszunk majd a versenyhétvégéken, a többi pedig majd kialakul. Ha ezek teljesülnek, akkor szerintem 2017 végén is ugyanilyen jókedvűen beszélgethetünk majd az évünkről. A legboldogabbak akkor leszünk, ha javítunk az időeredményeinken, gyorsulni is tudunk majd egy kicsit és elérjük azt a tempót, amit szeretnénk.

dsc_0740-1

Rallye2.hu: A Szilveszter Rallye-ra elmentek még versenyezni?

Gyöngyösi Marcell: Igen, ott leszünk, tisztességesen elbúcsúztatjuk az évet. Sajnálom, hogy a Mikulás Rallye-ra nem jutottunk el, mert jó idő volt és utólag mindenki azt mondta, hogy nagyon jó verseny volt, ám sajnos mindkét év végi bulifutam nekünk nem fért bele. Előzetesen a Szilveszter Rallye-t beszéltük meg, így ezen nem változtattunk, a Hungaroring környékén fogunk rajthoz állni Karácsony után. Szeretnénk majd ugyanolyan jót autózni, valamint bulizni, mint az év többi megmérettetésén, úgyhogy izgatottan várjuk 2016 utolsó versenyét.

Rallye2.hu – Salánki Gábor

Ha tetszett a cikkünk kérlek oszd meg másokkal is!