ozd-rallye-2016-rallye2-2016-rallye2-salanki-gabor_0716Foczkó Ákos és Pásztor Tomi izgalmas és hasznos versenykilométereket gyűjtött az Ózd Rallye-n, ahol minden céljukat teljesítették és egy remek hangulatú autózással a célban búcsúztak el a 2016-os év Rallye2 Bajnokságától. Ákosék azonban Ózdon nem akasztották szegre a bukósisakot az idei évre, mert a srácok semmi pénzért ki nem hagynák a Szilveszter Rallye-t, ahol egyértelműen a bulin és a csapatáson lesz majd a hangsúly a VFTS-el. Foczkó Ákossal beszélgettünk.

Rallye2.hu: Nem sok tétje volt már számotokra az Ózd Rallye-nak. Mik voltak a tervek, hogyan készültetek az évadzáró versenyre?

Foczkó Ákos: Követtük az év során alkalmazott taktikánkat és a biztos célba érkezésre és a lehető legtöbb versenykilométer gyűjtésére kívántunk törekedni az Ózd Rallye során. Fejlődni és tanulni akartunk a gyorsasági szakaszokon, ismerkedni velük, ezeket a célkitűzéseket, ha kalandosan is, de teljesítettük. Ráadásul egy teljesen új szakaszt is felfedezhettünk. Köszönjük az egész évet a szerviznek és a támogatóknak is.

Rallye2.hu: Mit értesz a kalandos alatt? Mesélj nekünk a versenyetekről.

Foczkó Ákos: A felsőkelecsényi volt a kedvenc gyorsaságink. Az a pálya tetszett legjobban, de a többi sem volt rossz. A visszafordítós, szerpentines rész, a rajtot követően különösen remek volt. A faluban lévő valamint a murvás rész nem különben. Nagyon változatos speciális volt, szerintem nem túlzok, ha azt mondom, hogy pályafutásunk legváltozatosabb gyorsaságijának nevezem, nagyon sajnáltam, hogy második nekifutásra törölni kellett. Jártunk árokban is, az első gyorsaságin pedig meg kellett állnunk, mert egy kieső versenyzőpárosnál nem láttuk az OK táblát, így természetesen meggyőződtünk róla, hogy rendben vannak e? Királdon, a második kör elején, a negyedik gyorsaságin az árokjárásnál pedig elhagytunk egy kisebb darabot a VFTS-ünk elejéből, ám kapott a sárvédő is, de nagy kárunk nem keletkezett. Az időveszteségnek nem örültünk, inkább kiraktuk az elakadásjelzőt, hogy a többieket ne tartsuk fel, bár Juhász Zoliékat így is akadályoztuk a haladásban. A tükörben nem láttam, hogy megérkeztek mögénk. Később mondta, hogy ott, ahol utolértek, egy dobálós rész volt, inkább nem előzött meg, nem akarta, hogy galiba legyen a dologból. Meg igazából nem is tudtam belülről, hogy mi sérült meg, így óvatosabb voltam, bár a kocsink rendesen vezethető volt, teljesítettük vele a versenytávot. A célban elégedettek voltunk, mosolyogva szálltunk ki a kocsiból, csak az első gyorsaságin begyűjtött másodpercek nem hiányoztak nekünk a végelszámolásnál.

ozd-rallye-2016-rallye2-2016-rallye2-salanki-gabor_0719

Rallye2.hu: Az idei évetek végéről és a jövő évetekről mit tudsz most elmondani?

Foczkó Ákos: Ha nem változtatnák meg a licencekkel kapcsolatos szabályokat, akkor 2017-ben is úgy szeretnénk versenyezni, mint az idén. A Rallye2 Bajnokság és a MARB futamain egyaránt. Ez azért is lenne jó, mert a MARB futamokon nagyobb eséllyel szerezhetnénk akár kupákat érő helyezéseket is, ezért tudnék örülni ennek a licencnek. A Rallye2-ben nagyon kemény volt idén a kategóriánk, rettenetesen gyorsak és ügyesek az ellenfeleink a P12-ben. De ha nem lesz erre a kettősségre mód, akkor marad nekünk is a Rallye2 és/vagy néhány előfutás. Az idei évre visszatérve azt mondhatom, hogy a Mikulás Rallye-n biztosan nem leszünk ott, de a Szilveszteren még szeretnénk egy jót, egy nagyon élvezeteset autózni. Csak a szórakozáson, valamint a közönség kiszolgálásán lesz a hangsúly ezért egyszerű utcai gumikkal csapatva fogjuk búcsúztatni a mogyoródi gyorsaságikon az óévet.

Rallye2.hu – Salánki Gábor

Ha tetszett a cikkünk kérlek oszd meg másokkal is!