Rallye2.hu
logo
…csak a Rallye2 -ről szól!

Takács Olivér: Életem legjobb gyorsaságiját teljesítettük Királdon

ozd-rallye-2016-rallye2-2016-rallye2-salanki-gabor_0745Takács Olivér és Kulcsár Dani csupán egy kellemes autózás reményében utazott el az Ózd Rallye-ra, de a fiúknak olyan jól alakult a borsodi versenyhétvége, hogy a célban kupákkal ünnepelhették meg Rallye2 Bajnokság záró fordulójának a végét. A dolguk nem volt könnyű, bár a bajnokságban, a kategóriában biztos volt a bronzérmük, ám még nyitott volt a bajnoki cím sorsa, amiért Hibján Józsefék és Jánosa Ákosék párbajoztak, de ha ők hibáztak volna akár még Olivérék szekrényében is kerülhettek volna a bajnoki trófeák. Ezért ők sem spóroltak a tempóval, lőtávolban kellett lenniük, hogy sanszuk lehessen az év végi elsőség megkaparintására. Takács Olivérrel beszélgettünk.

Rallye2.hu: Úgy érkeztetek meg Ózdra, hogy bármi lehet még az eredményetek. Egy nagy kalap szerencsével akár a hatos kategória bajnokai is lehettek volna, de valószínűbbnek tűnt a már biztos, év végi bronzérem megtartása.

Takács Olivér: Alapvetően mi a bronzérem megtartásáért mentünk Ózdra és inkább tét nélkülinek könyveltük el a versenyt, mintsem bajnoki álmaink lettek volna.  Leginkább csak jól akartuk érezni magunkat, élvezni óhajtottuk az évad utolsó Rallye2-es versenyét. A pályák közül kizárólag a Királd-Sáta volt ismerős, áprilisban, a Miskolc Rallye-n már mentünk rajta, csak éppen más irányba. De nem bántam, hogy szerepelt az útvonallapon, mert egy igazán nekem való gyorsasági szakasznak ígérkezett. A nevezési listát böngészve láttuk, hogy elég acélos társaság jött össze az Ózd Rallye-ra. Sokan is voltunk a 6-os kategóriában, valamint több R2-es Peugeot 208 versenyautót is neveztek az ellenfelek, ezek az újabb fejlesztésű versenyautók pedig elég ügyes kezű pilótákhoz kerültek. Mi kizárólag a saját tempónkat akartunk autózni, aztán úgy voltunk vele, hogy meglátjuk mire lesz elég a teljesítményünk.

ozd-rallye-2016-rallye2-2016-rallye2-salanki-gabor_0664

Rallye2.hu: No és mit láttatok? Hogyan sikerült a versenyeket?

Takács Olivér: A pályák már a bejárás alkalmával is elnyerték a tetszésünket. Vasárnap úgy ébredtünk, hogy teljesen nyugodtak vagyunk, nem voltunk semmire sem ráfeszülve, vártuk, hogy elrajtoljunk az első gyorsasági szakaszon. Az első körben a negyedik helyen értünk a szervizbe. Mögöttünk jöttek Ákosék, előttünk pedig három, a saját kocsinknál frissebb generációs autó állt. Számítottunk rá, hogy Csomós Mixi nagyon jót fog menni a kis Renault Twingo-jával, ráadásul hazai pálya volt ez neki, nem is okozott csalódást. Mi ekkor sem álltunk rosszul a negyedik helyezéssel a tíz induló közül és megkaptuk, amiért mentünk, jól éreztük magunkat, panaszra nem volt okunk. Persze csak ha Sajókaza-Felsőnyárád szakasz nagyon csúszós aszfaltját nem vesszük számításba. Az az útburkolat kritikán aluli volt. A rádiós interjúmban szimplán csak gusztustalannak minősítettem. Szerintem az egy semmirekellő gyorsasági volt. Az elsőkerekes autókkal egyszerűen nem lehet rajta gyorsan menni. Óvatosan, összpontosítva tudtunk csak haladni rajta, vigyáztunk nehogy becsússzunk valahová. De bármikor benne volt egy megforgás lehetősége is. A harmadik szakasz is tetszett a maga módján csak rá kellett jönnünk, hogy a Citroen C2R2-nk futóműve kevés volt a felsőkelecsényi gyorsasági szakaszra. Rendkívül pattogott az autó, sokat kellett ellenkormányozni, hamar megindult a hátulja, sokszor korrigálni kényszerültem. A verseny végén összehasonlítottuk a motorunk erejét az ellenfelekével és azt látjuk, hogy van bőven lemaradásunk. Ennek tükrében az Ózdon elért harmadik helyünk szerintem egy remek eredmények nevezhető.

Rallye2.hu: Oli, ne siess már ennyire! 🙂 A verseny második feléről még nem is beszéltél.

Takács Olivér: Akkor igazából semmi nem történt velünk, de az éjszakai, királdi gyorsasági szakasz szenzációsan alakult. Rettenetesen tetszett és abszolút ötödik időt autóztunk. Ha az imént megdicsértem a kocsinkat, akkor most újra megteszem, mert ezzel a kocsival ilyen eredményt elérni különösen nagy öröm. A végén a célban azt beszéltük Danival, hogy ez volt talán életünk legjobban sikerült gyorsasági szakasza. Szerintem a pályafutásom legjobban sikerült speciálisát teljesítettük a királdi éjszakában. Nagyon örültünk a harmadik helynek és az éves bronzéremnek, mert mi csak jól akartuk érezni magunkat, ami sikerült és még kupákat is tudtunk gyűjteni. Ehhez persze kellett Csomós Mixiék hibája is. Sajnálom, hogy kiestek, de akárhonnan nézem mégiscsak ott voltunk, amikor kellett és az ölünkbe hullott a kategória bronzérme. Már most nagyon várjuk a következő évadot.

Rallye2.hu: A következő szezon rajtján kívül vártok e még valamit az idei évben? Mondjuk egy Mikulás vagy egy Szilveszter Rallye-t?

Takács Olivér: Tervezünk még versenyt az idei évre, de leginkább már a következő évi fejlesztésekre próbálunk fókuszálni. Jó lenne, egy újabb technikát beszerezni, azzal szeretnék majd versenyezni, mert hallottuk, hogy a kategóriában többen is komoly fejlesztéseket terveznek, vagy autócserén törik a fejüket. A hírek alapján valószínűleg a mostani autónkkal, 2017-ben már nem tudnánk labdába rúgni, ezért mindenképpen előre kell, hogy lépjünk a holtszezonban. De nem elképzelhetetlen mindemellett, hogy egy Szilveszter vagy a Mikulás Rallye azért még befigyel a versenynaptárunkba.

Rallye2.hu – Salánki Gábor

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük