salgo-rallye-2016-rallye2-2016-rallye2-salanki-gabor_677Berecz Robi és Jónás Peti egy jól sikerült Eger Rallye és majdnem fél év kihagyást követően tért vissza a Rallye2 mezőnyébe, ahol újra kilátásba volt a dobogós helyezés, ám a srácok Hondája egészen másképp képzelte a tarjáni hétvégét. Folyamatosam hátráltatta a párost, először csak a mezőny végére, de később a kiesettek listájára száműzte Robiékat, pedig ők nagyon élvezték az autózást. A salgótarjáni kalandjaikról Berecz Róbertet kérdeztük. 

Rallye2.hu: Egerben találkozhattunk veletek utoljára. A testvéred, Gabi már beszélt nekünk arról, hogy sűrű volt az év a családotoknak, rengeteg esemény volt valamint a munka sem igazán tette lehetővé számukra a versenyzést. Nálatok is ez volt a helyzet?

Berecz Róbert: Mi sem versenyeztünk Eger óta. Sem amatőr sem egyéb versenyen nem vettünk rész március vége  óta.

Rallye2.hu: Ti mindig kizárólag együtt versenyeztek, vagy van néha egymástól független, külön futamotok is?

Berecz Róbert: Miután közös kasszából hódolunk a rallyezásnak, így kizárólag csak együtt szoktunk menni.

Rallye2.hu: Ezt erősíti a salgótarjáni versenyhétvégétek is. Egerben célba értetek, hogyan készültetek a nógrádi futamra?

Berecz Róbert: Az évad első versenyén a kategóriánk második helyét tudtuk megszerezni, az autónk pedig hiba nélkül teljesítette a versenytávot. Salgótarján előtt csak olajat cseréltünk, gumikat vásároltunk, megtankoltuk, úgyhogy túl nagy feneket nem kertítettünk a felkészülésnek. A pályákon évek óta autózunk, több amatőr versenyen is indultunk már itt, nem okoztak komolyabb meglepetést ezúttal sem a számunkra. Közel is van, szeretjük is mindet, ha lehetőség nyílik a Salgótarján környéki autózásra, akkor mi általában élünk az alkalommal.

Rallye2.hu: Prológgal kezdődött a legutóbbi versenyetek. Mennyire tetszett ez nektek?

Berecz Róbert: Mérsékelten. 🙂 Mint minden elsőkerék hajtású autónak, a miénknek sem tesznek jót a visszafordítókkal színesített szűk pályák. A féltengelyek fokozottan ki vannak téve a törésnek. Kínlódás volt szó szerint. A kézifékünk teljesen gyári, semmit nem reagál rá az autó a slickekkel ha húzgáljuk, úgyhogy annak örültünk leginkább, hogy túl voltunk rajta.

salgo-rallye-2016-rallye2-2016-rallye2-salanki-gabor_103

Rallye2.hu: Másnap nyolc gyorsasági várt rátok, kaptatok egy rajtszámot, de nagyon hamar a mezőny végén találtátok magatokat, szuperrallyeval tudtatok csak versenyben maradni. Mi történt?

Berecz Róbert: Jól kezdődött a vasárnapunk, tartottuk stabilan a második helyet, nagy volt az előnyünk a géposztályunk harmadik helyezettje előtt. De egy – akkor még – megmagyarázhatatlan elektromos probléma újra jelentkezett a kocsinkban, amikor az első szerviz után a gyűjtőből ki szerettünk volna állni. Gyújtás ráad, kulcs fordult, de se kép, se hang nem volt, így a gyűjtőn keresztül toltuk a Hondánkat, átmozgattuk a vezetékeket, ekkor beindult és teljesítettük a második kör két gyorsaságiját. Ám egy pillanatra sem mertük leállítani a motort, nehogy újra bedobja a törölközőt. A harmadik és negyedik szakaszon tovább tudtuk növelni az előnyünket az üldözőkkel szemben, tehát nem panaszkodhattunk. A szervizben a szervizcsapatunk mindent elkövetett, hogy biztosan megszűntessék a problémát, kutattak, kerestek, ellenőriztek, hálásak is voltunk nekik. Sokszor kipróbálták, kivétel nélkül pöccre indult a motor, így megnyugodtunk. Aztán amikor indultunk volna a harmincadik perc előtt kifelé a szervizből újra megmakacsolta magát a kocsi, nem indult be a világ összes kincséért sem. Az időnket kikéstük, kizártak minket a versenyből. A 47. percben indult be a kocsi. A mezőny végére állhattunk vissza és tudtuk volna továbbra is tartani az ezüstérmes pozíciót az eredményein alapján. Az utolsó szervizbe újra probléma nélkül beálltunk, de akkor már tényleg nem tudtunk a kocsiba életet lehelni, feladtuk a versenyt. Itthon átnéztük az autót és kiderült, hogy az indításgátló egyik vezetéke  kontakthibás, ez okozta ezt a többfelvonásos kalamajkát és a kiesésünket. 10 filléres probléma. A legdühítőbb a dologban, hogy nem túl régen cseréltünk ki a komplett kábelköteget.

Rallye2.hu:  Ózdra tudtok jönni?

Berecz Róbert: Nem indulunk az Ózd Rallye-n. Ez az évünk ilyen foghíjas  volt, aztán számunkra nem oszt, nem szoroz az Ózd Rallye, emiatt inkább a jövő évre szeretnénk nagyon alaposan felkészíteni mindkettőnk kocsiját.

Rallye2.hu: Mikulás? Szilveszter esetleg?

Berecz Róbert: Ha addigra összeáll, akkor az én kocsim lehet ki lesz adva bérbe a Szilveszter Rallye-ra. A motorhoz még nem nyúltunk, amióta hozzánk került a kocsi, most szeretnénk azt is alaposan átnézetni, felújíttatni, újra programozni rendesen. Ha elkészül, akkor lehet, hogy Gondos Peti barátunk és kategóriatársunk fog a Hondánkkal autózni a mogyoródi pályákon. De ez még nem biztos, majd december végére biztosan kiderül.

Rallye2.hu – Salánki Gábor

Köszönjük a segítséget!

Kelemen Profi Kft, Kelemen Sándor,  Mérnöki Munkavédelem Unigép-Berva Kft. Orosz Ádám és Orosz Zoltán.

Ha tetszett a cikkünk kérlek oszd meg másokkal is!