Rallye2.hu
logo
…csak a Rallye2 -ről szól!

Ifj. Fogarasi Attila: A váltó miatt kellett kiszállnunk a dobogós csatákból

salgo-rallye-2016-rallye2-2016-rallye2-salanki-gabor_0832Ifj. Fogarasi Attila és Toloczkó Peti a lehető legjobban kezdte a salgótarjáni versenyét, hiszen egy hajszállal maradtak csak le az abszolút szakaszgyőzelemről, éppen akkor, amikor a Papp-Papp duó csak betlizett az év végi abszolút negyedik helyért vívott csatájukban. Később azonban fordult a kocka, a váltó hibája miatt Attiláék kiszálltak a dobogós helyekért vívott csatákból, de panaszra nem lehetett emiatt sem okuk, mert azt amiért mentek, tökéletesen meg is tudták valósítani a nógrádi pályákon. Ifj. Fogarasi Attilával beszélgettünk.  

Rallye2.hu: A salgótarjáni versenyeteknek az volt az elsőszámú küldetése, hogy a Papp Lászlóéktól megszerzett abszolút negyedik helyet megőrizzétek, lehetőleg megerősítsétek a pozíciótokat. Volt tétje a játéknak. Hogyan készültetek?

Ifj. Fogarasi Attila: Semmi extra nem volt a felkészülésünkben és plusz terhet sem éreztünk emiatt a vállunkon sem a felkészülés során, sem pedig a versenyen. Igyekeztünk sietni, a maximumot kihozni magunkból és a Hondánkból egyaránt. Ez sikerült, még az élmezőnyhöz is sikerült felzárkóznunk.

Rallye2.hu: Nézzük a versenyt az elejétől. A prológgal kezdődött a Salgó Rallye a Grepton kupáiért. Kivételesen még élvezhetted is volna a prológot de mégsem jött össze az örömautózás.

Ifj. Fogarasi Attila: Örültünk a nedves, csúszós aszfaltnak, mert ezen tudtunk volna egy kicsit látványosan is autózni.

Rallye2.hu: Egy kicsit tudtatok is… 🙂

Ifj. Fogarasi Attila: Igen. 🙂 Pontosan az első visszafordítóig volt erre módunk, mert a jobb hátsó fékcsövünk kidurrant miután rárántottam a kéziféket. Nem támogatta a további mutatványokat így le is gurultunk a pályáról, majd még este neki láttunk a fékcső cseréjének. Volt tartalék, nem volt gond. De csak  azért nem mert ennyire szenzációs szervizcsapatunk és támogatóink vannak. Nélkülük semmire nem mennénk.

Rallye2.hu: Nyálkás, ködös időben rajtoltatok el vasárnap.

Ifj. Fogarasi Attila: Minden versenyen igyekszek alaposan bekezdeni. Mi sosem tudunk annyit javítani általában magunkhoz képest, mint az ellenfeleink. Ezúttal is jól kezdtünk, mindössze 0.6 mp-el maradtunk le az abszolút időt repesztő Bodogán Ferencék mögött. Csúszkált nagyon az autó, ezért is lepett meg minket az eredmény, de nagyon örültünk neki. Veszélyes, vizes, ködös volt a pálya,  de jó itinert írtunk, talán az eddigi legjobbat, ami segített a nehézségek leküzdésében, kihoztuk Kazáron a maximumot belőle. A ceredi gyorsasági pedig nagyon pontos vezetést és itinert igényelt. Petivel tökéletesen, hiba nélkül tudtunk ott is összedolgozni, ami egy ennyire munkás és technikás szakaszon nagyon fontos volt. A gumink minden kör végére rettenetesen elkopott, a fékek pedig – miután gyári fékeket használunk – a nap végére a nullával voltak egyenlők. Az első kör végén nagy volt az öröm, mivel a harmadik helyen álltunk, de a következő kör végére a negyedik helyre csúsztunk vissza. Ám csak néhány másodperc volt a  hátrányunk a másodikhoz képest. Elégedettek voltunk még ekkor is. De az ötödik szakasztól olyan tüneteket produkált a váltó, amit legutóbb 2015-ben mutatott. Három versennyel ezelőtt volt utoljára felújítva és a tapasztalatunk azt mutatja, hogy kettő esetleg három versenynél többet nem is igazán bír ki. Kettesből, hármasból kezdte kidobálni a sebességet. Ebben a kemény mezőnyben pedig egy ilyen hibával azonnal ki is szálltunk a dobogós helyekért folytatott csatából. A verseny elejétől kezdve rossz volt a benzinszintmérőnk, nem mutatta, hogy mennyi üzemanyag van a tankban. Aztán vagy a benzinünk kezdett a záró szakaszon fogyni vagy ellöttyent, vagy az AC pumpa vacakolt, nem szívott rendesen, be-be fulladt a motor, ezért ott már nem is forgattam nagyon, idejekorán elváltottam, a célba érkezés volt a lényeg. Az eredménnyel elégedettek voltunk, örültünk a negyedik helynek és az újabb kategória győzelmünknek.

salgo-rallye-2016-rallye2-2016-rallye2-salanki-gabor_0835

Rallye2.hu: Az Ózd Rallye hoz döntést majd az év végi helyezésetekről az abszolútban. Ott lesztek?

Ifj. Fogarasi Attila: Igen és számolgattunk is már. Az elsődleges  cél természetesen az lesz, hogy Papp Laciékat megelőzzük, magunk mögött tartsuk. Ha helytállók a számításaim, akkor az lesz közülünk a negyedik, aki előrébb végez Ózdon. Soha nem mentünk még – a miskolci Sáta-Sáta szakaszt leszámítva – a környéken.  Ha jól értelmeztem egy előzes interjúban, amit a rendező adott egy amatőr futamuk után, akkor valamilyen formában most is lehet majd számítani a Sáta környéki gyorsaságira. De pontos infót nyilvánvalóan én sem tudok. Nagyon készülünk, biztos, hogy különösen nehéz harc lesz a végső. De akárhogy is alakuljon a vége mi már így is nagyon boldogok vagyunk, mert egy sehol máshol nem tapasztalható pozitív légkörű bajnokságban versenyezhettük végig a 2016-os esztendőt. Nagyon sok barátra leltünk a Rallye2 Bajnokságban. Gratulálunk mindenkinek a teljesítményéhez, bármilyen eredmény is kerüljön a nevük mellé az év végén. Nekünk biztosan egy életre szóló élményt és egy kategória bajnoki címet adott a Rallye2-ben az idei évad.

Rallye2.hu – Salánki Gábor

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük