Veszprém Rallye 2016 Rallye2 Salánki Gábor_783Sokan szerették és élvezték a Székesfehérvár Rallye-t – természetesen a csákberényi etap kivételével – de talán a Kiss Zsolt és Berényi Gabi volt az, akit még az átlagnál is több örömet és élményt gyűjtöttek a gyorsaságikon. Zsolti egyszerűen rajong a keresztbe csúszkáló BMW-ért, ami még ráadásul némi szerencsével – már amennyire a kategóriatársak kiesését szerencseként lehet értékelni – egészen a géposztály csúcsáig repítette a srácokat Fehérváron. Most pedig könyékig vannak a bajor vasban, és éjt nappallá téve készülődnek a srácok a hétvégi Baranya Kupára. Kiss Zsolttal beszélgettünk.

Rallye2.hu: A Miskolc Rallye-n voltatok utoljára, hogyan készültetek most a székesfehérvári megmérettetésre?

Kiss Zsolt: Elég sok munkánk volt a kocsival a rajt előtt, mert futóművet kellett építenünk, féket csináltunk. Ezeket az újdonságokat jó lett volna a rajt előtt rendesen kipróbálni, de erre sajnos sem időnk, sem energiánk nem volt, így a Székesfehérvár Rallye-n, élesben kezdtük meg a tesztelést.

Rallye2.hu: Akkor valószínűleg tartogattak néhány meglepetést az új alkatrészek. Hogy alakult a versenyetek? Kicsit hiányos karosszériával érkeztetek meg a célba. 🙂

Veszprém Rallye 2016 Rallye2 Salánki Gábor_124

Kiss Zsolt: Összefoglalva parádés volt. 🙂 Tetszett, hogy volt prológ, az viszont nem, sőt, kifejezetten bosszantó volt, hogy csak és kizárólag slick gumit használhattunk. Ez egy látványosság lett volna egy nézőcsalogató és szórakoztató programnak tervezték. De a szűk visszafordítókat sem hátsó sem pedig összkerékhajtású versenyautókkal nem lehet igazából látványosan teljesíteni, mert a sperdiffi nem engedi. Én elhasználtam két darab murvagumit erre a célra, így legalább egy kicsit látványosabbra sikerült a bemutatkozás. De ez volt a cél. 😉 A Székesfehérvár Rallye összességében nagyon tetszett, remek volt minden gyorsasági szakasz.

Rallye2.hu: Csak éppen kevesellted a versenytávot…

Kiss Zsolt: Igggen… Az az egy speciális, amit kivettek, az nagyon hiányzott. Hosszú lett volna, technikás lett volna, izgalmas lett volna, csak az az etap ne lett volna.

Rallye2.hu: A célban, sőt már a szervizben is hiányos volt egy kissé a BMW-tek karosszériája. Mi történt a kocsival?

Kiss Zsolt: Az első gyorsaságin, a csákberényi szakasz háromnegyedénél egy hatodik, telegázos, sima bal kanyarnál 172 Km/órás sebességnél elúszott keresztbe a kocsi, amivel még nem is lett volna semmi gond. Megsérült a futómű, alkatrész tört el benne, a támasztó kereket elengedte és lesodródtunk az árok partjára. kb. 150-200 méteren lekaszáltuk a füvet csak eztán tértünk vissza az útra, persze nem kevés másodpercet hagytunk bent ennél a szerencsésen végződött esetnél. Nem akadtunk meg semmiben, szerencsére nem lett semmilyen nagyobb problémánk. Újra is kellett indítanunk a motort, az is elvitt egy jó adag időt. Ennyi kalandunk volt, a fékünk melegedett még a nap folyamán, de ez a célig elkísért minket. A másik két gyorsaságit már izgalmak nélkül teljesítettük. Nagyon élvezem a BMW-zést. Tetszik, hogy hátul kapar, tempóval keresztbe áll, sodródik, rettenetesen bejön nekem.

Rallye2.hu: Célba értetek és a P13 első helyén zártátok a Székesfehérvár Rallye-t.

Kiss Zsolt: Ez igaz, de nem volt az a hatalmas nagy kitörő öröm a lelkünkben. A csapat és kategóriatársaink, barátaink Papp Laci és Papp Csabi sajnos az utolsó gyorsasági szakaszon kénytelenek voltak kiállni, egy technikai hiba miatt. Gyorsabbak voltak nálunk, vezették a géposztályt, így azt mondhatom, hogy gyakorlatilag az ölünkbe hullott a győzelem. Az abszolútban előrébb is végezhettünk volna, de kaptunk 10 másodperc büntetést etap útvonal elhagyás miatt. Jó volt, élveztük az autózást. Pláne úgy, hogy az évet arra szántuk, hogy minél többet a kocsiba ülni, menni-menni, amennyit csak tudunk, hogy 2017-ben már egy megbízható és üzembiztos kocsival vághassunk neki a teljes évnek.

Veszprém Rallye 2016 Rallye2 Salánki Gábor_785

Rallye2.hu: A Baranya Kupán folytatódik a tapasztalatgyűjtés?

Kiss Zsolt: Igen, most is éppen a kocsit csináljuk, készülődünk Komlóra, izgatottan várjuk a klasszikus mecseki gyorsaságikat. Reméljük ott is célba érünk, csapatunk egy jót és ha minden összejön, akkor örömmel lépünk majd fel akár újra a dobogó bármelyik fokára.

Rallye2.hu – Salánki Gábor

Ha tetszett a cikkünk kérlek oszd meg másokkal is!