Iseum Rallye 2016 Rallye2 Salánki Gábor_047Baksai Laci és Ifj. Kuncz Dezső nagyon megérdemelte már, hogy végre a célban ünnepelhesse meg egy verseny végét. Az Egerben és Miskolcon is a második gyorsaságin kapituláló BMW-jüket egy izmos vilniuszi Ladára cserélték, amivel ha szuperralyezva is, de felgurulhattak Szombathelyen a céldobogóra. Az ismerkedős, de kalandos Iseum Rallye-ról Ifj. Kuncz Dezsőt kérdeztük.

Rallye2.hu: Az évet egy BMW-vel kezdtétek, ami kettőből kétszer hagyott titeket cserben. Szombathelyre egy Lada VFTS-el érkeztetek. Mit vártál az autótól és mit kaptál tőle?

Ifj. Kuncz Dezső: Életemben először ültem Ladában. Az autóval történő ismerkedés annyiból állt, hogy a verseny előtt szombaton reggel tudtunk menni vele nagyjából kettő kilométert. Megismertük felületesen a kocsit, a fékeket, a gyorsítást, de ettől többre nem futotta ezalatt a rövid idő alatt. Jött a pályabejárás, ahol egy elég jó itinert tudtunk írni és sikerült végre személyesen is megismernem az eddig csak videón látott gyorsasági szakaszokat.

Iseum Rallye 2016 Rallye2 Salánki Gábor_352

Rallye2.hu: Milyen volt a versenyetek?

Ifj. Kuncz Dezső: Rögtön etappal kezdtünk, ami miatt ezúttal nem keseredtünk el, mert ezzel kaptunk még egy lehetőséget a sorstól, hogy kipróbáljuk az éles bevetés előtt a kocsinkat. Az első tapasztalatok nekem nagyon pozitívak voltak. Teljesen más ez, mint egy elsőkerekes autó. Más a féktáv, a kanyarodás, a kigyorsítás, de nekem irtózatosan tetszett.

Rallye2.hu: Nagyon elnyerte a tetszésed a Lada. De a BMW is hátsókerekes volt…

Ifj. Kuncz Dezső: Nem volt az sem ennyire jó. Kevesebb volt benne az erő. Ez a Lada bitang erős. Ég és föld a két autó között a különbség. Bár a BMW-vel csak aszfalton, a Ladával pedig csak murván mentünk. Ez megnehezíti az összehasonlításukat.

Rallye2.hu: Szóval volt egy etap, aztán pedig beletapostatok rendesen a gázba.

Ifj. Kuncz Dezső: Kitűnő volt a verseny, ami nekem az első murvás versenyem volt. Nem tévesztettem el semmit, Laci szerint is jól mondtam az itinert. Az etap után következő szakaszon, Csepregen a szakasz közepe táján megforogtunk egy kanyarban és bent hagytunk kb. másfél percet. Le is fulladt a kocsi, Laci hiába indítózott, nem tudtunk életet lehelni bele. A nézők jöttek segíteni, csak sajnos elég messze voltak tőlünk. Nagyjából 300 métert szaladtak, miközben érkezett a következő versenyzőpáros, akiknek jeleznem kellett, hogy a kanyarban állunk. Nem lett gond, de sok időbe telt mire újra beindult a kocsi. Köszönet a segítségért a szurkolóknak! A söptei úton, a Rallye katlan nekem nagyon tetszett. Pláne úgy, hogy abszolút harmadik idővel száguldottunk végig rajta. A szerviz után Acsádon, amíg hiba nélkül ment az autónk, addig tudtommal az abszolút értékelés élén álltunk. De egy bal2-es vagy bal3-as kanyarban tönkre ment a váltónk, emiatt farral becsúsztunk egy árokba. A váltó alját megütöttük, megrepedt, folyt belőle az olaj. Kimentünk a szakaszról, ám az etapon azt a döntést hoztuk, hogy a feladás helyett visszamegyünk a szervizbe és szuperrallyeval folytatjuk a versenyt. „Lábon” vittük a szervizbe a kocsit, ahol a szervizcsapat és Édesapám nekilátott a váltócserének, óriási köszönettel tartozunk nekik és a támogatóinknak is a versenyzésünkhöz nyújtott segítségükért. Amíg elkészültek a munkával, addig mi a versenyirodán intéztük a papírmunkát, majd elindultunk az utolsó két gyorsaságira a mezőny végén. De megérte, mert sokat tanultunk, folytattuk az összeszokást, tudtunk abszolút negyedik időt is autózni, de nem akartuk túlnyomni a gázt, célba akartunk érni, mert eddig az idei évben erre még nem volt példa.

Iseum Rallye 2016 Rallye2 Salánki Gábor_047

Rallye2.hu: Végre sikerült, nagy volt az öröm. Mi újság a Veszprém Rallye-val?

Ifj. Kuncz Dezső: Még mindig kérdőjeles, hogy ott leszünk e? Nem tudom most megmondani. Én örülnék, ha mehetnénk. A pályákat nem csak videókról ismerem, mert 2012-ben már Édesapámmal mentem rajtuk egy Mikulás Rallye alkalmával, de ott teljesen mások a körülmények, mint amilyenek lesznek ezen a nyár eleji futamon. Baksai Laci imádja a Balaton parti gyorsaságikat, igen szép sikereket könyvelhetett már el Veszprémben. Tehát egyelőre most nem tudok mit mondani erről, de ha ott leszünk, akkor a célba érkezés lesz számunkra a legfőbb szempont.

Salánki Gábor

 

Ha tetszett a cikkünk kérlek oszd meg másokkal is!