Baranya Kupa 2015 Rallye2 Salánki Gábor_201Teljesen ismeretlen pályákon kell helyt állnia a hétvégi Kassa Rallye-n Berényi Lacinak és Pap Tominak, ám ez várakozóvá is teszi a Rallye2 abszolút bajnoki címvédőjét. A Baranya Kupán győzni tudtak a srácok, de ezúttal Kassára nem tették meg maguknak ugyanezt célként, de biztosak lehetünk benne, hogy ha hőn áhított technikai hiba mentes autózás összejön Laciéknak, az bizony újra sok pontot hoz majd a konyhájukra. Berényi Lacit kérdeztük.

Rallye2.hu: Milyen volt a felkészülésetek a Baranya Kupára?

Berényi László: Mindenekelőtt át kellett szerelni a futóművet murváról aszfaltra, aztán jöhetett a hajtás és a lengéscsillapítók revíziója, de ennyivel gyakorlatilag készen is voltunk, más munkánk nem igazán adódott, csak minimális apróságok.

Rallye2.hu: Számodra ismerősek lehettek a pályák, hiszen mentél már rajtuk. Sokaknak azonban már otthon, a nappaliban elkezdődik a felkészülés és a „fullhd4kdolbydigital3d5.1” tv-n órákon át tanulmányozzák a régebbi belső felvételeket. Ti moziztatok e a BaranyaKupa előtt?

Berényi László: Nem. Valóban mentünk már a pályákon, Árpádtető ráadásul egy igazi klasszikus és így a harmadik Rallye2-es idényemben azt gondolom, hogy mentünk már rajta elégszer, de a végén kiderült, hogy mégsem. J Hetvehely az egy olyan pálya, amin nagyon gyorsan lehet menni, ha valaki jól ismeri az óriási előny.

Baranya Kupa 2015 Rallye2 Salánki Gábor_004

Rallye2.hu: Nézzük a prológot és a verseny első négy gyorsaságiját!

Berényi László: Azt gondolom, hogy az ilyen jellegű prológ nem fekszik az autónknak, lehet vele látványosan autózni, de elég nagy a féltengely törésének a kockázata. Ezt szerettük volna elkerülni, úgyhogy inkább csak végiggurultunk a prológon. Vasárnap az első két gyorsaságin leellenőriztük, hogy minden rendben van e az itinerünkkel. Majd jött egy kis eső és úgy kezdődött a kör, hogy kemény gumikkal mentünk ki. Szerencsénkre nem nagyon volt vizes már a pálya ezért megpróbáltunk egy kicsit előre szaladni, ezért mentünk egy kicsivel húzósabb gyorsaságit, mint a többi és sikerült is elég jó előnyt kiépíteni, innentől pedig csak gurultunk a saját tempónkban.

Rallye2.hu: Mesélj már nekünk egy kicsit a harmadik gyorsasági szakaszról, mert arról még nem sok infót kaptam senkitől, mivel elég hamar etap lett, de ti még versenytempóban autózhattatok rajta.

Berényi László: Talán a legideálisabb gyorsasági volt a nap folyamán a tempós autózáshoz. Nem volt már piszkos, jó volt az idő, jók voltak oda a kemény gumik, kellettek arra a pályára. Ha jól emlékszek 25 másodpercnyi előnyt kovácsoltunk ott magunknak. Abszolút jól sikerült és imádom is azt a gyorsaságit.

Baranya Kupa 2015 Rallye2 Salánki Gábor_0239

Rallye2.hu: A verseny hátralévő részében viszont már nektek is jutott egy etap, és két Hetvehely. Ezek hogy sikerültek?

Berényi László: Igazából minden gyorsaságink jól sikerült. Semmi rumlink, semmi technikai hibánk nem volt a versenyen, ami hátráltatott volna minket. A ritmusunkban autózhattunk, és ez azt eredményezte, hogy megnyertük a Baranya Kupát.

Rallye2.hu: A hatodik gyorsaságiból lett etapon a Lapisi elágazás után a titeket köszöntő szurkolóktól nagyon nagy pacsit kaptál?

Berényi László: 🙂 Nagyon sokan voltak a pályák mellett, nagyon sokan integettek, ezért az egyért jó lassan menni, mert jó szétnézni, lehet látni hogy mennyien szeretik ezt a sportot és mennyi mindent megtesznek azért, hogy szurkoljanak nekünk, egész nap képesek kint ülni, állni a pályák mentén.

Rallye2.hu: Következő versenyetek a Kassa Rallye.

Berényi László: Így van, oda készülünk, hétvégén, Kassán lesz jelenésünk. Teljesen ismeretlenek számomra a pályák, sosem mentem még rajtuk, nagyon kíváncsi vagyok rá, hogy milyen lesz a 24 kilométeres gyorsasági szakasz. Azt, hogy milyen eredményt szeretnénk elérni, még nem tudjuk, egyelőre nincs célkitűzés. Gondmentesen szeretnék versenyezni a hétvégén. Ez a legfontosabb. Az autó készen van, csak egy végellenőrzés maradt szerdára, aztán indulhatunk is.

Baranya Kupa 2015 Rallye2 Salánki Gábor_0013

Rallye2.hu: Elég érdekes helyzetben vagy a versenyeken, mert amellett, hogy versenyzel, még csapatvezető is vagy több autót is – többek közt Ferjáncz Andrisék Mitsubishijét- felkészítesz a saját csapatoddal a versenyhétvégékre. Ró e valamilyen terhet ez a válladra a versenyeken vagy olyankor már teljesen a csapatodra hagyod a versenyzőidet és ők mindent megoldanak?

Berényi László: Úgy vélem, hogy én nagyon szerencsés ember vagyok, mert azok az emberek, akik a csapatomban dolgoznak, segédkeznek, kivétel nélkül szívvel-lélekkel teszik a dolgukat. Így nekik köszönhetően a versenyek alatt nem kell foglalkoznom azzal, hogy az általunk szervizelt autókkal mi van. Mindent megoldanak a szervizesek. A versenyen csak az én saját versenyemre kell koncentrálnom.

Salánki Gábor

Ha tetszett a cikkünk kérlek oszd meg másokkal is!